Krizni štab
Tanjug
Predrag Kon

Printscreen/ RTS

Predrag Kon, Foto: Printscreen/ RTS

Epidemiolog Predrag Kon juče je kazao da smo "zakasnili sa donošenjem mera" i tom izjavom prilično šokirao. 

- Svakako da smo zakasnili sa uvođenjem restriktivnijih mera. Ali u tome ne učestvuje samo medicinski deo Kriznog štaba. Od polovine oktorba je počelo prvo upozoravanje na primenu novih mera. Još od 6. novembra medicinski deo Kriznog štaba je predlagao restriktivnije mere. S druge strane, postoji ozbiljna argumentacija u vezi sa ekonomskim aspektom... Kada se neke mere ne prihvate od strane celog Kriznog štaba, to je jednostavno tako, svako nosi svoj deo odgovornosti - reako je juče dr Kon.

Potom je dodao da je jasno da se situacija ipak nije razumela dovoljno.

- Od jula meseca je počela priča o kontrolisanju donetih mera. Prvo je bilo da će da se sprovodi, pa je rečeno da je nesprovodivo, pa je morao da se menja zakon - kazao je on.

Kon je rekao da su lekari iz Kriznog štaba 6. novembra, kada je broj novozaraženih na dnevnom nivou bio daleko manji, prvi put tražili da se radno vreme za uslužne delatnosti skrati do 18 sati.

Korona, Srbija

Vladimir Marković; Alo!

Korona, Srbija, Foto: Vladimir Marković; Alo!

Ne možemo da se odvojimo...

- Da, sa merama smo zakasnili. Ali jednostavno je tako moralo da bude. Mi smo medicinski deo Kriznog štaba, ne možemo da se podvojimo i mislimo i o ekonomiji. Mi predlažemo ono što je sa medicinskog aspekta najkorisnije, a Vlada je ta na kojoj je odgovornost i za ekonomiju. Brojke su eksplodirale i to smo hteli da predupredimo- kazao je Kon za Blic.

Međutim, dodaje, oni koji prate ekonomiju kažu: "Svaki dan je važan, što duže da izdržimo... Propašćemo ako te mere uvedemo".

- To su takođe argumenti - objašnjava Kon, ali ukazuje da je, kada neko gleda ukupnu odluku, a onda to veže samo za medicinski deo Kriznog štaba, onda je to "kratko rečeno - bezobrazluk".

Na naše pitanje da li ove mere sada imaju smisla ako nisu donesene u vreme kada je trebalo po mišljenju medicinskog Kriznog štaba, dr Kon odgovara da misli da sve ima smisla što je urađeno.

Mere koje su donete sigurno daju rezultate, i da nisu preduzete brojke bi, ističe on, bile još gore, ali je očigledno da nisu dovoljne.

Još jedan predlog Kriznog štaba "na čekanju"

Kako kaže, medicinski deo Kriznog štaba predložio je 20. novembra drastičnije mere, a to je da se skrati radno vreme do 17.00 sati svih objekata koji obavljaju uslužne delatnosti (frizeri, kozmetičari...), osim prehrambenih prodavnica.

Taj predlog je, kaže, "na čekanju".

Ipak, ne može, kaže, da bude protiv procena i odluka vlade, jer je deo Kriznog štaba:

- Ako sam protiv, onda moram da izađem iz Kriznog štaba, što smatram dezerterstvom u ovoj situaciji - jasan je Kon.

Procenjeno je, ističe, da je to što je do sad urađeno najbolje u ovoj situciji.

- Dobro, idemo dalje. S tim što svaki građanin, stanovnik može da doprinese, a maska jeste barijera za virus - naveo je on.

Pročitajte još:

 

Komentari (2)

Pera

27.11.2020 09:23

Jasno je kao dan da smo sa merama zakasnili.Sada dajte imena onih koji su se suprostavili odlukama kriznog staba.

Sasko

27.11.2020 18:36

Daj kupite te vakcune i smirite se vise,idete mi na q.sjde uzmite pare i popustajte mere,vuk sit ovce na broju