Samo slanina Srbiju spasava
Ognjen Radošević
Samo slanina Srbiju spasava

Ognjen Radošević

Slanina, Foto: Ognjen Radošević

Kada vam na deklaraciji piše hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana biljna mast, pazite… Slanina, svinjska mast i meso, punomasni sir, kajmak i puter proglašeni su početkom osamdesetih godina prošlog veka za namirnice koje bi trebalo izbegavati, jer doprinose razvoju kardiovaskularnih bolesti, zbog toga što utiču na porast masnoća u krvi.

Kraljice Marije

Printscreen

TEŠKO ONOM KO SINOĆ NIJE PRIMETIO PORUKU NA AUTOMOBILU! Beograđani u ozbiljnom problemu, ako juče niste pročitali obaveštenje Parking servisa snosićete POSLEDICE!

 Tada je počela masovna potrošnja rafinisanog ulja, pre svih suncokretovog i margarina. Nova saznanja, međutim pokazuju da smo dugo bili u zabludi. Naime, novije studije dokazale su da je šteta od zasićenih, prirodnih masnoća, odnosno od tradicionalnih proizvoda, daleko manja nego od industrijskih.

Pročitajte još:

Doktorka Danijela Ristić Medić, viši naučni saradnik Centra izuzetnih vrednosti za istraživanje ishrane i metabolizma Instituta za medicinska istraživanja kaže da prirodne masti koje najčešće unosimo iz namirnica životinjskog porekla nisu u potpunosti odgovorne za formiranje naslaga na zidovima krvnih sudova.

Prodavnica

AP Photo/Anjum Naveed

Prodavnica, Foto: AP Photo/Anjum Naveed

Prema rečima doktorke, visok procenat ovih nepovoljnih masnoća imaju margarini, namazi, pojedini suhomesnati proizvodi, slatkiši i naravno, brojni pekarski specijaliteti. Čak i pojedini margarini koji se reklamiraju da nemaju trans-masti sadrže ih, ali u nešto manjem procentu, svega 0,2 g na sto grama proizvoda.

Beograd, škola, đaci

Alo!/Dejan Briza