Spremno 150 kreveta više nego u prošlom talasu
Masanori Jošida
Medicinsko osoblje iz 15 ustanova brinuće o pacijentima

Masanori Jošida

Medicinsko osoblje iz 15 ustanova brinuće o pacijentima, Foto: Masanori Jošida

Iako se nadaju da neće biti potrebe za smeštanjem velikog broja pacijenata, lekari i drugo medicinsko osoblje već su spremni da prihvate 150 novozaraženih više nego tokom drugog talasa, i to onih sa lakom i srednje teškom kliničkom slikom.

U "Štark areni" sve je spremno za prijem pacijenata, a lekari, medicinske sestre i tehničari, laboranti i rendgen tehničari već su tamo. Prema rečima dr Vlada Batnožića, jedan od koordinatora ove privremene bolnice, za početak rada čeka se samo signal Ministarstva zdravlja.

Spremno 150 kreveta više nego u prošlom talasu

Masanori Jošida

Spremno 150 kreveta više nego u prošlom talasu, Foto: Masanori Jošida

- U "Areni" je spremno 510 kreveta, što je za 150 više nego u prošlom talasu. "Arena" je trenutno podeljena na sobe u parteru - boksove i sobe na trećoj etaži - VIP lože. U parteru ima 360 ležaja, a smeštajni kapacitet VIP loža je 150 pacijenata. Sobe na galeriji su uglavnom dvokrevetne i imaju kupatilo, kuhinjicu i televizor. U parteru ima 40 boksova sa po devet ležaja i zajedničkim kupatilom. Kad Ministarstvo zdravlja bude rešilo da počne da šalje pacijente kod nas mi ćemo biti spremni da ih primimo - objasnio je Batnožić za „Alo!“.

Prema njegovim rečima, privremena bolnica opremljena je i dovoljnim brojem koncentratora kiseonika i kiseoničkih mesta.

- Kod nas bi trebalo da dolaze lakši i srednje teški pacijenti. Ipak, moramo biti spremni i za još goru situaciju, tako da smo povukli i kiseoničke instalacije za slučaj da nam dođu i pacijenti koji moraju biti priključeni na respiratore. Imaćemo 216 takvih mesta za kiseoničku terapiju, respiratore, kao i 20 prenosivih koncentratora kiseonika - objasnio je dr Batnožić za "Alo!".

Ukupno 510 kreveta biće obezbeđeno za pacijente

Masanori Jošida

Ukupno 510 kreveta biće obezbeđeno za pacijente, Foto: Masanori Jošida

Prema rečima dr Predraga Bogdanovića, potpukovnika Vojske Srbije i glavnog medicinskog koordinatora bolnice u "Areni", o pacijentima u toj bolnici brinuće lekari angažovani iz 15 različitih institucija, uključujući domove zdravlja, bolnice i Vojnomedicinsku akademiju.

- Ovde vidimo spregu vojnog i civilnog zdravstva. U svakom trenutku ovde će biti 10 lekara i 20 medicinskih tehničara, a njihov broj će se povećavati u zavisnosti od broja pacijenata - rekao je dr Bogdanović, kardiolog VMA.

Kako je istakao, pacijenti će u "Areni" moći da računaju na celodnevnu negu, a raspoređivanje u bolnicu će se odvijati kao i u prethodnom talasu.

Medicinsko osoblje iz 15 ustanova brinuće o pacijentima

Masanori Jošida

Medicinsko osoblje iz 15 ustanova brinuće o pacijentima, Foto: Masanori Jošida

 - Pacijenti će biti trijažirani kao i do sada, u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, sa potvrđenom infekcijom. Nakon laboratorijske i rendgen dijagnostike, biće upućeni kod nas. Ovde imamo deo u kojem obavljamo prijem bolesnika i u kojem ćemo ponovo pregledati pacijenta, kao i njegovu medicinsku dokumentaciju, uzeti podatke o ranijim bolestima, alergijama i odmah prepisati terapiju i smestiti bolesnika u sobu - ističe dr Bogdanović.

Vulin: Slušajte lekare i pobedićemo koronu!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin zahvalio se medicinskom osoblju na ogromnom radu i istakao da je ponosan na njih. 

- Mi znamo kako se to radi i molimo pacijente da slušaju lekare, budu strpljivi, pažljivi, disciplinovani i pobedićemo. „Arena“ je spremna. Uslovi su najbolji mogući, ali ako hoćete da izbegnete virus, nosite masku, vodite računa o tim malim stvarima koje mogu da pobede ovu veliku pošast - poručio je Vulin.

Pročitajte još: