NE SADITE GA BLIZU KUĆE, IZUZETNO JE OTROVNO Drvo koje mnogi Srbi imaju u dvorištu ne treba da bude uz domaćinstvo
Foto: RINA

Ovo robustno drvo nije zahtevno za uzgoj i može da uspeva u različitim uslovima. Ukoliko su mu uslovi povoljni, orah brzo formira plodove. Međutim, iako je orah vrednovan, postoji verovanje da pod njegovom krošnjom može biti opasno spavati. Razlog za to je što orah proizvodi velike količine ugljen-dioksida, koji se, budući teži od vazduha, zadržava ispod krošnje. Ako osoba zaspi ispod njega tokom mirnog vremena, postoji rizik od gušenja zbog nedostatka kiseonika.

Osim toga, orah proizvodi posebna eterična ulja koja inhibiraju rast druge vegetacije u njegovoj blizini, a čak i insekti izbegavaju ovo drvo. Zbog prisustva eteričnih ulja u njegovim listovima, otpalo lišće oraha negativno utiče na formiranje humusa i može sprečiti rast trave.

S obzirom na snažan korenov sistem koji se proteže do pet metara u dubinu, orah može da prouzrokuje oštećenja na temeljima kuća i betonu, pa se savetuje da se ne sadi blizu stambenih objekata ili parkinga.

Iako orah ima nekoliko mana, i dalje je vrlo korisno drvo. Preporučuje se da se njegovi plodovi koriste umereno kako ne bi došlo do neželjenih efekata, a grančica oraha može biti korisna za odbijanje insekata tokom letnjih meseci. Ukoliko razmišljate o sadnji ovog drveta, najbolje je to učiniti dalje od kuće i tokom jeseni.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading