PAPRENE CENE MATURSKIH PROSLAVA! Roditelji treba da spreme preko 10.000 dinara - agencije često manipulišu decom
Foto: Alo/SHUTTERSTOCK

Kako su "Blicu" potvrdili iz više beogradskih srednjih škola, ponude su im uveliko stigle i već su rezervisane svečane sale za proslave mature. Iz škola ističu da je prosečna cena ponuda za koju se opredeljuju đaci i roditelji oko 9.500 dinara. Idu i do 10.500 dinara.

"Dobili smo ponude od agencija, ali mi ipak, tradicionalno slavimo maturu u Hajatu, a sve to košta roditelje oko 9.500, što se može platiti kod nas u školi na oko 4 rate", kaže Tatjana Šuković, direktorka Devete beogradske gimnazije.

Škola odgovorna za bezbednost učenika

Ona je istakla da su ranije deci dozvoljavali da idu i obilaze razne objekte iz kojih stižu ponude i da tako odaberu gde i šta hoće, međutim to je ukinuto.

"Pre tri godine smo to ukinuli zato što škola potpisuje ugovor i preuzima odgovornost za boravak učenika. Pa tako, ako škola preuzima odgovornost onda je nama važno da bezbednost dece bude na najvišem nivou", dodaje Šuković.

Prema njenim rečima, na učenicima i roditeljima je da to prihvate ili odbiju, ali još uvek nije bilo slučajeva da se to desi.

"Mi sve radimo u interesu dece, a toga su posebno svesni roditelji koji su ovu praksu prihvatili oberučke. Naravno, uvek je deci ostavljena mogućnost da to odbiju i samo van škole organizuju proslavu. Međutim, to onda ne bi bio svečani maturski bal koji toliko željno iščekuju od kada upišu srednju školu, već obično okupljanje", napominje ona.

Šuković se osvrnula i na jednu neslavnu praksu pojedinih agencija.

"Raznorazne agencije služe se ne tako etičkim standardima, pa samo tako nekada imali i situacije da zloupotrebe decu, vrbuju ih i ubeđuju da ubede ostalu decu da slave maturu u njihovom prostoru i tako nastane veliki cirkus koji nije nimalo prijatan", objasnila je direktorka.

Šta je u ponudi i koliko košta?

Prema rečima Ljubiše Ćurčića iz jedne beogradske agencije, ponuda u školama sa kojima sarađuju poslata još početkom februara, a da su odgovori počeli da stižu već krajem istog meseca. Kako kaže, ogromno interesovanje škola je upravo u maju, kada je zainteresovanost ogromna velika i postoji još uvek škola koje se nisu odlučile.

PAPRENE CENE MATURSKIH PROSLAVA! Roditelji treba da spreme preko 10.000 dinara - agencije često manipulišu decom

SHUTTERSTOCK

 

Takođe, ističe da je ponuda proslave maturske večeri u hotelu Hajat sadrži dva paketa po cenama od 9.900 i 10.500 dinara, a u oba paketa ulazi piće dobrodošlice, aperitiv na stolu i šampanjac.

Tu je i večera na bazi švedskog stola na raspolaganju maturantima tokom cele večeri, kao i dva benda i di žej koji će svirati do kraja proslave koja počinje u devet uveče i traje do četiti ujutru.

"U ponudi se nalaze švedski sto i neograničena bezalkoholna pića, zabavna muzika, dva bedna koja animiraju maturante. Obezbeđeno ima je fotografisanje, ali i oni sami mogu da se fotografišu", kaže Ćurčić, dodajući da svaku učenik dobije USB sa snimkom proslave.

Prema njgovim rečima najvažnije je da cenu proslave mature platite nekoliko dana pre održavanja, ali da je moguće plaćati i na rate.

"Mi nudimo i tu opciju, i to se obično kreće se od tri do pet rata u zavisnosti kada se đaci opredele za sve. Ipak, to je nešto u šta se mi ne mešamo", osvrnuo se on.

Na pitanje koja je ponuda za koju se maturanti najviše opredeljuju kaže da je to najskuplja.

"Najskuplja cena se pokazala kao najpraktičnija, jer u skupljoj varijanti deca imaju neograničena bezalkoholna pića. Zato se deca i roditelji opredeljuju za takvu cenu", objašnjava Ćurčić, prenosi Mondo

Još jedan od razloga zašto je cena ipak najmanji problem roditeljima, pa ma koliko visoka bila jeste bezbednost. Ono što sve, a pogotovo roditelje zanima jeste šta će maturanti da jedu na proslavi, pa zato krenimo redom detaljnim menijem:

Predjela

Selekcija sušenog i dimljenog mesa (dimljeni svinjski vrat, dimljena govedina, goveđa pečenica, kulen, svinjska šunka)
Selekcija domaćih sireva (ementaler, trapist, pirotski kačkavalj)
Topla pita sa mladim sirom
Topla pita sa pečurkama
Kiš sa šunkom i mladim lukom
Slana torta od spanaća sa krem sirom i šunkom
Paprika u pavlaci
Slani rolat od ajvara sa kajmakom

Salate

Caciki salata (krastavac, jogurt, beli luk)
Šopska salata (paradajz, krastavac, paprika, crni luk, feta sir)
Salata od kukuruza (kukuruz, mladi luk, paprika, začinsko bilje) majonez
Paradajz salata
Vitaminska salata sa šargarepom, kupusom, zelenom salatom i prelivom od sirćeta
Salata od pečene marinirane paprike sa peršunom
„Ruska salata“ Dodaci: tartar sos, ajvar, masline, limun i balsamik preliv

PAPRENE CENE MATURSKIH PROSLAVA! Roditelji treba da spreme preko 10.000 dinara - agencije često manipulišu decom

Foto: Shutterstock

 

Glavna jela

Piletina u crvenom vinu sa korenastim povrćem i paradajzom
Mešano meso (ćevapi, svinjski vrat, kobasica sa roštilja i piletina)
Panirani prženi fileti bakalara sa salsom od maslina i sezonskim mešanim povrćem
Karađorđeva šnicla od svinjskog mesa sa kajmakom
Pikantno začinjeni pečeni krompir sa mladim lukom i začinskim biljem
Pene sa karbonara sosom
Mešano grilovano povrće

Deserti

Marinirana voćna salata
Selekcija profiterola i princes krofne
Desert sa jogurtom, limetom, malinama i muslijem
Kolač sa mlečnom čokoladom, začinjeni biskvit
Kolač od sira sa jagodama
Kremasta voćna torta
Voćne korpice sa kremom od vanile
Čokoladna torta

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading