Sanja Milenković
Foto: Alo/Privatna arhiva

NATO avioni bombardovali su most u Varvarinu na današnji dan pre tačno 25 godina. U vazdušnom napadu koji se dogodio na verski praznik Svete Trojice i na pijačni dan u ovoj pomoravskoj varoši poginulo je 10, a povređeneo 30 civila. Pored Sanje Milenković (15), najmlađe žrtve, koju je samo 10 metara delilo od spasa, poginuli su i Milan Savić (28), Vojkan Stanković (30), Zoran Marinković (33), Stojan Ristić (52), Ratibor Simonović (24), Ružica Simonović (55), Milivoje Ćirić (66), Dragoslav Terzić (67) i Tola Apostolović (74).

U trenutku napada u blizini mosta bilo je više od 1.000 ljudi. Bombarderi NATO avijacije granatirali su most u dva navrata. U prvom napadu, u 13.25 sati, most je pogođen sa dve rakete, život su izgubile tri osobe, a najmanje petoro je bilo povređeno. Iako je most već bio srušen, avioni NATO su se nekoliko minuta kasnije vratili i ispalili još dve rakete koje su ubile sedmoro i teško povredile još 12 civila. Mnogi od njih pritrčali su da pomognu povređenima u prvom napadu.

Sanja je tog 30. maja 1999. imala 15 godina, bila je učenica prvog razreda Matematičke gimnazije i višestruka pobednica takmičenja iz matematike.

- Nikada nećemo zaboraviti žrtve sa Varvarinskog mosta, a naša je obaveza da svake godine podsećamo ljude na taj zločin koji ne bi smeo da se ponovi. Žao mi je što je Srbija jedina evropska zemlja koja je osetila snagu i moć NATO zbog svoje politike – kaže Zoran Milenković, Sanjin otac, koji je godinama bio i predsednik opštine Varvarin.

Zoran se priseća da se Sanja iz Beograda vratila u rodni Donji Katun 24. marta 1999. godine. Kobnog 30. maja sa drugaricama Marinom i Marijanom otišla je u Varvarin na vašar.

Oko 13 sati tri devojke su krenule preko starog mosta kako bi se vratile u Donji Katun. Kada su došle do sredine mosta, na nebu su se pojavili NATO bombarderi koji su ispalili dva projektila u srednji stub i prepolovili most.

- Na mostu je u tom trenutku bio automobil “zastava 101” u kojem su se nalazili majka i sin, Ratibor i Ružica Simonović. Sanja i drugarice su, zajedno sa pešačkom stazom, pale do vode. Iz crkve su ljudi potrčali ka obali da im pomognu. Devojkama je nedostajalo 10 metara da dođu do trećeg dela mosta koji nije srušen. Sanja je bila lakše povređena i pokušala je da se uspenje uz pešačku stazu. U međuvremenu su avioni okrenuli krug iznad Kruševca, vratili se i ispalili još dva projektila – priča Zoran.

Kada su spasioci stigli, Sanja je još uvek davala znake života. Imala je brojne rane od gelera i detonacije. Povezli su je ka Kruševcu, ali je na putu izdahnula.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading