preminula
Foto: Alo/Canva

- Oni su morali stići za 10 minuta najkasnije. Za pola sata nije hitna pomoć - rekla je ona na početku razgovora za Kurir. 

 Kako je istakla, oni su uskratili pravo ovoj osobi da preživi. 

- Da li bi ona preminula da su stigli onako kako im struka nalaže, to je drugo pitanje, u ovom slučaju oni su apsolutno odgovorni za ono što se desilo - rekla je Hadži- Bojanović. 

Prema rečima advokata Predraga Savića u slučaju da porodica može da zatraži pravdu na sudu. 

- Prvo se radi obdukcija, pa ako se utvrdi uzrok smrti  traži se dalje veštačenje sudske medicine, na osnovu koje se dalje donosi odluka da li će tužilaštvo procesuirati predmet. Ovde se vidi da je devojka žrtva loše postavljenog sistema pružanja hitne pomoći. Sa njenom žrvom pao je na ispitu ceo sistem, jer ako prebacuju odgovornost zbog nadležnosti sa jednog na drugog telefonistu ili specijalistu. Deluje kao da je taj loše organizovan sistem ubio ovu devojku! - rekao je Savić. 

hitna pomoć zatrpana pozivima

Foto ALO!

 

Podsetimo, Sara Petković je preminula usled astmatičnog napada tokom kojeg joj pumpica koju inače nosi nije pomagala. Njena majka bezuspešno je pokušavala da dozove Hitnu pomoć, dok su joj oni koji su se javljali na telefon govorili da slučaj nije hitan, odnosno da treba da pozove drugu službu. 

 

 

“Devojka od 22 godine je 9. marta umrla majci na rukama jer ‘oni nisu nadležni, neka zovu Grocku’. Došli su nakon pola sata, međutim, mogli su samo da konstatuju smrt. Neka se srame. Devojka je koristila pumpicu, nije joj pomoglo, oko 19 sati je došla kući i tad se inhalirala. Bilo joj je sve gore, seli su u auto da je odvezu kod lekara, ali nije mogla da diše u kolima i izveli su je napolje da udahne vazduh. Tad je dobila dijareju, pa su pozvali hitnu. Objasnili su situaciju, ali su im rekli: ‘Nismo mi nadležni, zovite Grocku’ (radnja se dešava u Velikom Mokrom Lugu, Avalska ulica – prim.aut.). Tad se majka preminule raspravljala s njima i molila ih da dođu. Takođe je i stric preminule zvao Hitnu nakon toga. Nakon otprilike pola sata su došli. Bez kiseonika, iako im je objašnjeno da devojka s astmom ima gušenje. Do tog momenta ona je već ležala na pločniku i nije davala znake života. Pokušali su da je reanimiraju elektrošokovima, ali je bilo kasno. Kasnije je došla i policija i to je to”, piše u tekstu koji kruži društvenim mrežama.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading