google
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Nakon što su se vlasnici pojedinih android telefona i tableta nedavno našli na udaru još jednog hakerskog napada, kompanija Gugl je munjevito reagovala i uklonila čak 5 softvera koji predstavljaju potencijalnu opasnost.

Zlonamerni softver Anats Droper je i ranije dovođen u vezu sa bankarskim malverzacijama. On je prerušen u aplikaciju koja korisnicima navodno može biti od koristi i koja pomaže u čišćenju memorije i otvaranju PDF fajlova. Vešto sakriven u nekoliko nivoa aplikacija, Anatsa softver je bio teško uočljiv čak i specijalizovanim programima za detekciju "Trojanaca".

Međutim, u poslednje vreme korisnici Samsung uređaja primetili su da se sa njihovim gedžetima dešava nešto neuobičajeno, a detaljnijom proverom pronađen je i uzrok. Telefoni i tableti bili su zaraženi zlonamernim softverom Anatsa putem 5 aplikacija koje su preuzete sa Gugl Plej prodavnice.

"Trojanac" je pronađen u sledećim aplikacijama:

Phone Cleaner - File Explorer

PDF Viewer - File Explorer

PDF Reader - Viewer & Editor (com.jumbodub.fileexplorerpdfviewer)

Phone Cleaner: File Explorer

PDF Reader: File Manager

Ugroženi bankarski računi korisnika

Uprkos tome što je Gugl trajno uklonio navedene aplikacije iz svoje prodavnice, korisnici koji ih imaju na svom uređaju, još uvek su u opasnosti od bankarskih malverzacija.

Iz tog razloga eksperti za sajber-bezbednost apeluju na sve vlasnike Samsung uređaja da ovih 5 aplikacija u što kraćem vremenskom periodu deinstaliraju sa svojih gedžeta.

Ukoliko aplikacije ipak ostanu na telefonu, "Trojanac" koji se skriva u njima može doći do podataka bankovnih računa korisnika i u njihovo ime realizovati sumnjive transakcije. Stoga se korisnicima preporučuje da se i nakon brisanja aplikacije, obrate banci i zatraže sve izvode iz proteklog perioda, ne bi li proverili da nisu obavljane minorne test-transakcije.

Alo/Informer

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading