Patrijarh Porfirije
Foto: Tanjug/Tanjug

Patrijarh Porfirije reagovao je povodom pisma koje je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril poslao poglavarima pravoslavnih crkava i međunarodnim organizacijama zbog nedavne odluke ukrajinskog parlamenta da usvoji u načelu nacrt zakona broj 8371, koji predviđa zabranu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije.

- Iskreno smo uznemireni eksponencijalnim porastom netrpeljivosti ukrajinskih vlasti prema jedinoj kanonskoj Crkvi u Ukrajini, a posebno smo zabrinuti zbog njihove namere da ovom bezakonju daju legitimnost usvajanjem diskriminatornih zakona. Stoga, uvek i svuda, koliko možemo, svedočeći o stradanju Ukrajinske pravoslavne crkve, upućujemo zahteve svim predstavnicima međunarodne zajednice koji imaju vlast, da spreče ovu nepravdu. Najviša arhipastirska rukovodeća tela naše Svete Crkve ne prestaju da pozivaju naš verni narod da se moli za ukrajinsku pravoslavnu braću i, po mogućnosti, da pruži materijalnu i nematerijalnu pomoć onima koji su pretrpeli štetu u uslovima ratnih dejstava i kao rezultat progona od strane bezbožnih vlasti - poručio je on.

Patrijarh je istakao da se moli za stradalni narod Ukrajine.

Kako je dodao, u SPC će se i dalje usrdno moliti za mnogostradalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i nastaviti da pružaju njenoj jerarhiji, sveštenstvu i vernom narodu i svaku drugu vrstu podrške, koja bi im pomogla da odole svim iskušenjima, kroz koja sada prolaze.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading