BAHATO
Foto: Alo/Printscreen

"Šta raditi sa ovim?", glasilo je prvo pitanje, koje je postavio jedan tviteraš, okačivši fotografiju spornog automobila, parkiranog na trotoaru, preko staze za slepe, usred dana, u jednoj od prometnijih novosadskih ulica. 

Iako je na mnogobrojne predloge da ošteti auto, autor tvita odrično odgovarao i govorio da nema želju da ošteti ovaj bahato parkirani automobil marke Audi, dobio je pretnju jer je i vozač tviteraš. 

BAHATO

Printscreen

 

Cela ova priča navela je korisnike ove mreže, ali i ostalih na kojima se već godinama nekontrolisano deli svakakav sadržaj, da se zapitaju šta zaista smeju da predstavljaju u javnosti, a šta ne. 

Jedna osoba je objasnila bahatom vozaču koji je napisao da mu je auto ostao u kvaru: 

"Prvo, parkirao si na javnom mestu, nemoj se buniti što ti je javno objavljena tablica. Drugo, tablice nisu privatna stvar. Treće, ako ti je auto ostao u kvaru, postaviš trougao na vidno mesto (to se uči još u auto-školi) i napišeš neko obaveštenje na papiru. Četvrto, trotoar je za pešake, a ne za kola u kvaru", napisao je on i time na više nivoa "zatvorio usta" bahatom vozaču. 

Ali, šta kaže Zakon? Koje fotografije ne smemo da delimo? 

Nema stavke u Zakonu koja bi se odnosila konkretno na ovu situaciju, odnosno objavljivanje fotografije tuđeg automobila na kojoj se vide njegove tablice. Ipak, ostaje na dobroj (ili lošoj) volji vlasnika pitanje da li želi ili ne da tuži autora fotografije, odnosno onog ko je objavio istu. 

BAHATO

Printscreen

 

 

S druge strane, kada su u pitanju fotografije i audio i video snimci osoba, i njihovo neovlašćeno objavljivanje, situacija je nešto definisanija. 

Jedno od krivičnih dela koje se najčešće čini putem društvenih mreža, odnosi se na objavljivanje i prikazivanje tuđih fotografija, filmova, portreta, fonograma, spisa i sl... Tako Krivični zakonik predviđa da lice koje objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži i time osetno zadre u lični život tog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine, kao i da ako delo učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom do tri godine.

Ovo krivično delo goni se po privatnoj tužbi. Verovatno je upravo način gonjenja jedan od razloga što se i pored čestog objavljivanja navedenih sadržina u neprikladnom kontekstu na društvenim mrežama, a do čega često dolazi usled osvetoljubivosti, ljubomore, zavisti i drugih pobuda lica koje ovakve sadržaje objavljuju, ovo delo i dalje retko sreće u sudskoj praksi. Očigledno je da lica oštećena ovim krivičnim delom, često nisu ni svesna da se protiv njih na ovaj način vrši krivično delo, te da mogu podneti privatnu tužbu protiv učinioca.

Radnja ovog krivičnog dela odnosi se na činjenje dostupnim javnosti navedenih sadržina ličnog karaktera, pri čemu je potrebno da se njihovim objavljivanjem osetno zadire u život lica na koje se to odnosi.

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading