Gardijan
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Habek (Zeleni) je zvanično predstavio ekonomske izglede Nemačke za 2024. i naredne godine, u kojima je Vlada morala značajno da smanji svoje prognoze, očekujući ekonomski rast od samo 0,2 odsto ove godine, u odnosu na 1,3 odsto ranije projektovanih.

Svetska trgovina koja se "razvija na istorijski niskom nivou", kao i postepeno ukidanje ruskog gasa nakon početka rata u Ukrajini i nedovoljan politički odgovor na starenje društva, što je dovelo do značajnog nedostatka radnika, istaknuti su kao ključni razlozi za lošu projekciju.

"Naročito rast nemačkog BDP-a izuzetno zavisi od globalne trgovine", rekao je on. "Ovo je jedan od glavnih razloga zašto moramo da napravimo tako značajna smanjenja u odnosu na jesenju prognozu".

Govoreći o Ukrajini, Habek je rekao da "rat još uvek ozbiljno opterećuje nemačku ekonomiju, iako smo uspešno preduzeli korake da odbranimo napad na ekonomski poredak, a time i na poredak slobode zemlje".

Visoke cene energenata

Iako se očekuje da će cene energije ostati znatno više u Nemačkoj nego drugde, čak i nakon trenutne tranzicije na obnovljive izvore energije, Habek je rekao da ne želi da napusti bilo koju domaću industriju koja bi mogla biti u iskušenju da se preseli i proizvodi jeftinije negde drugde.

Između ostalih proizvoda, čelik je posebno osetljiv na cene energije, jer će troškovi energije činiti do 50 odsto ukupnih troškova proizvodnje za zeleni čelik (proizveden sa zelenim vodonikom umesto fosilnim gorivima kao što su ugalj ili gas), prema nemačkom proizvođaču ThyssenKrupp.

Zelene čeličane u Nemačkoj će biti potrebne da bi se stvorila potražnja za zelenim vodonikom, nastavio je Habek, "jer evropsko tržište u celini mora da postane zeleno kako bi se globalno tržište povuklo u zeleno".

Sve u svemu, njegova analiza razočaravajućih performansi zemlje je u oštroj suprotnosti sa analizom drugih posmatrača – uključujući šeficu Evropske centralne banke Kristin Lagard, koja je prošle nedelje komentarisala da nemački ekonomski model treba da se reformiše.

Kritikuje "dirigistički" pristup

S obzirom na prilično nepovoljne uslove u Nemačkoj za proizvodnju obnovljive energije, mnogi ekonomisti su skeptični da energetski intenzivne industrije, kao što su proizvodnja čelika ili hemijskih osnovnih materijala, mogu imati budućnost u zemlji.

"Ionako u budućnosti nećemo moći jednostavno da nastavimo sve industrijske strukture koje su se razvile u prošlosti", nastavio je Kooths, "samo zato što nam nedostaju određeni radnici za ovo i, uzgred, zato što se javljaju i nove potrebe zbog starenje društva".

Dok će u budućnosti biti potrebno više radnika, na primer, u sektoru nege, ovi radnici ne bi mogli istovremeno da rade u industrijama kao što je zeleni čelik, rekao je on.

"Onog trenutka kada prestanemo da reagujemo na promene uslova, u trenutku kada nekako pokušamo da zaustavimo strukturne promene, tada počinju problemi", rekao je on, piše EURACTIV.rs.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading