hitna pomoć
Foto: Alo/Foto: RINA

Dečak koji se srušio tokom treninga izgledao je pre toga potpuno zdravo. Lekari iz Novog Pazara su ga reanimirali i on je potom transportovan u kliniku u Tiršovoj. 

"On će, hvala Bogu, biti dobro, ali je suština da primenimo sistem i da ga unapredimo kako se to ne bi više dešavalo", rekao je dr Vukomanović.

Bolest koju dečak ima mogla je da se otkrije EKG-om, a po zakonu svaki sportista treba dva puta godišnje da uradi kompletan pregled, koji uključuje EKG, kaže dr Vukomanović.

"Sada idemo korak dalje, postoji projekat za koji znate, Svako dete ima pravo da odrasta zdravo, koje su podržala tri ministarstva – zdravlja, prosvete i sporta. Sada idemo po školama i u školama radimo preglede, EKG-ove, kod školskih sportista, dakle kod deca koji nisu samo takmičari. I pokušavamo i uspećemo, ja sam ubeđen, da će i pedijatri ovladati tumačenjem EKG-a i pregledom i da možemo da sprečimo da se ovo desi", rekao je dr Vukomanović, prenosi Telegraf.rs. 

Komentarišući epidemiološku situaciju, istakao je da redovnom vakcinacijom štitimo pre svega bebe koje još nisu mogle da budu vakcinisane ni protiv velikog kašlja, ni protiv morbila. Objašnjava da su nove vakcine daleko čistije od starih koje su imale nuspojave. Zalaže se i za vakcinaciju trudnica.

"Sad se radi na registraciji te vakcine, nadamo se da će biti brzo, ali moramo zajedno sa vama, sa medijima i sa svima da radimo na tome da objasnimo koliko su vakcinacije trudnica važne i koliko one zapravo štite i majku i dete, a ne štete plodu", istakao je dr Vukomanović.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading