ŽIVELA SAM U "VILI PROMAJA", A SAD SE ŠETAM U LETNJOJ MAJICI Verica je mučila muku sa računima za grejanje, a ovako je rešila problem
Shutterstock

Taman kada je izgubila nadu i mislila da će zauvek živeti u "Vili promaja", ćerka joj je rekla da država daje subvencije upavo za ono što je njoj potrebno.

- Zbog godina krize nikada nisam dovršila kuću do kraja. Trebalo je školovati jednu ćerku, pa drugu, a onda su došli i unučići... Mislila sam da ću zauvek živeti u kući bez izolacije i trošiti desetine metara drva svake godine. Kada mi je ćerka rekla za subvencije države nisam mogla da verujem da ću istovremeno uštedeti novac, a i poboljšati način života i u februaru se u svom domu šetati u majici kratkih rukava - rekla nam je Verica i otkrila na koji način je ovo ostvarila.

Postavljanjem termičke izolacije spoljnih zidova, podova i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru, Verica je uspela da uštedi najmanje 30% ukupne toplotne energije potrebne za grejanje. Postavljanjem termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice, uštedela je oko
25% ukupne toplotne energije potrebne za grejanje. Zamenom spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača,
primetila je da je kuća znatno toplija, a kako su stručnjaci procenili, ona je time uštedela oko 20% ukupne toplotne energije potrebne za grejanje.

-Kako su radovi napredovali, primetili smo veliku razliku. Kuća je bila toplija, a računi manji. Svakome bih savetovala da se prijavi za subvencije.

Ukoliko niste sigurni koliko biste mogli da uštedite, u prilogu vam ostavljamo energetski kalkulator.

Kako se prijaviti za subvencije?

Korak 1: 

Preuzeti prijavni obrazac na sajtu opštine/grada, ili u
prostorijama opštine/grada.

Korak 2: 

Pozvati jednog od ponuđenih dobavljača sa sajta opštine/
grada kako biste dobili predračun za radove koje želite
sprovesti u svom domaćinstvu da bi ga energetski unapredili!

Korak 3: 
Fotokopirati račun za struju za neki od prethodnih meseci (morate imati potrošnju veću od 30kWh). 

Korak 4:

Očitati ličnu kartu!

Korak 5:
Pripremiti kopiju dokaza o vlasništvu i legalnosti
objekta za koji konkurišete.

Korak 6: 
Popunjeni i potpisani prijavni obrazac i prateću
dokumentaciju dostaviti u zatvorenoj koverti sa naznakom:
„Prijava za javni konkurs za sufinansiranje mera energetske
sanacije porodičnih kuća i stanova - ne otvarati“, sa punom
adresom pošiljaoca na poleđini koverte (lično na pisarnici grada/opštine ili preporučenom poštom). 

Subvencije za mere energetske efikasnosti kroz program Vlade Srbije iznose do 50% za primenu maksimalno dve pojedinačne mere (npr: zamena prozora i ugradnja kotla na gas), odnosno do 65% za primenu paketa mera (npr: zamena prozora i vrata,  izolacija krovam kotao na biomasu i solarni paneli)

U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat ‘Bolja energija’ vas savetuju kako da uštedite energiju i platite manje svoje račune.

USAID-ov projekat ‘Bolja energija’ nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo, već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading