SVAĐA PORODICA
Foto: Alo/Vladimir Marković

Svi na okupu, svi sa svojim problemima, sa živcima koje su istrošili u gužvama, kupovini, prevozu, svođenju računa na poslovima - to je savršen recept za svađe, kaže ona.

- Tokom ovih praznika svi negde u glavi imamo taj završetak godine i trudimo se da sve što nismo uradili tokom 12 meseci smestimo u tih par dana, pet, sedam, ili čak dva. Počev od plaćanja računa, pa do nekih bitnijih stvari, „ovo sam hteo da kupim, ovde sam hteo da odem, ovaj odnos sam hteo da rešim“, mi sada krivimo sebe što to nismo postigli, a bili smo zacrtali, jer svi, hteli ne hteli, slušamo o ciljevima, željama... i najviše nas tište ta očekivanja od sebe - kaže psiholog.

Ništa manje problema ne prave ni očekivanja od drugih.

SVAĐA PORODICA

Privatna arhiva

- Očekivanja imamo i od bližnjih, počevši od toga kako se ponašaju, da li zajedno spremamo, ukrašavamo, pa do toga da li su nam spremili prigodan poklon. „Da li sam dobila poklon, a šta ako možda nisam, a šta ako mi ovaj kome ja spremam iznenađenje uopšte ni ne pokloni pažnju...“, to je nešto dečje što je ostalo u nama, što je donekle zdravo i dobro, dokle god nas ne vodi u svađu - kaže psiholog.

Imamo i pritisak zbog gužvi, kupovina, saobraćaja, ali moramo da shvatimo da je to normalno u ovo doba!

- Ljudi moraju da osveste da i onaj ko nam je uleteo u red na kasi, i onaj ko nam je prešao u našu traku na semaforu i svi ostali takođe imaju probleme, kao i da takve stvari možemo da očekujemo ovih dana. Upravo to je razlog da se ne iznerviramo kada nam se desi. Kada krenemo ujutru od kuće nekud, setimo se da sve to može da nas sačeka iza ćoška, te da nervozi mesta nema - poručuje.

Prema rečima psihoterapeuta Zorana Milivojevića, praznici, odmori, više zajedničkog vremena uopšte, iako zamišljamo kao idealan period, za nefunkcionalne porodice najgore su moguće doba!

SVAĐA PORODICA

Vladimir Marković

 

- Mnogo zajedničkog vremena je za funkcionalne, dobro organizovane porodice savršeno i donosi još blagostanja. Kod onih nefunkcionalnih će samo još više da isplivaju njihovi problemi, pa se tako javljaju i svađe i, u najgorem slučaju, nasilje - rekao je on za Alo!

To je potvrdila i Vesna Stanojević iz Sigurne kuće, koja kaže da je nasilje u porodici upravo tada pojačano.

SVAĐA PORODICA

Vladimir Marković

 

- Nažalost, to je stvarnost žrtava i nasilnika. Problem je što se često žrtve čak i nadaju da će ove godine biti drugačije, da možda i neće pretrpeti nasilje, pa onda kada se to ipak desi, odlučuju da će ove godine sigurno otići od problema, pa kada prođu praznici njihovi se planovi razvodne i tako ostaju. Ipak, ima i onih koji reše da se oslobode muke i zaista odu. Nažalost, prema statistikama, to su uglavnom žene koje ostaju s muževima nasilnicima i ni praznici ni čuda im ne pomognu, jer one nemaju volju da reše svoju situaciju - zaključuje Stanojevićeva.

Ne čekajte čudo, sami ste svoj Deda Mraz!

Kako savetuje psiholog Milica Milkić, najvažnije je ne očekivati da nam otkucaj kazaljke promeni bilo šta u životu!

- Mi smo sami sebi i svojoj deci Deda Mraz! Ne smemo da očekujemo da će se u ponoć desiti čudo, rešiti svi naši problemi i da će nam se život promeniti iz korena! Ako imamo probleme i želimo da ih prevaziđemo, najviše što možemo da želimo za doček je da sami smislimo način i odredimo korake po kojima ćemo ih rešavati!

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading