aleksanadar raković
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Tanjug TV

Raković tvrdi da je dobro što popis ide svojim tokom bez opstrukcija kakve je DPS nameravao da napravi.

„Očito su shvatili da ne mogu da spreče trendove u Crnoj Gori i njen povratak srpskom identitetu. Dakle, narod se oslobodio tih stega koje je DPS nametnuo. U slobodnom izjašnjavanju se očekuje visok porast i srpskog nacionalnog izjašnjavanja i srpskog jezičkog izjašnjavanja. Očekujem da srpski identitet ima apsolutnu većinu nakon ovog popisa“, rekao je Raković za "Borbu".

Istoričar je komentarisao i pojavu dualizma u Crnoj Gori, ljudi koji idu u hramove Srpske pravoslavne crkve, pričaju srpskim jezikom ali se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci. Raković očekuje da će dualni identitet biti manje reprezentovan nego što su dualisti očekivali.

„U Crnoj Gori se sve više i više vidi jasna polarizacija na dva identiteta koja su vezana i porodičnim vezama. To su Srbi koji govore srpskim i takozvana crnogorska nacija koja govori tzv. crnogorskim. Sve više će doći do striktnije podele u identitetu a tih 10-15% dualista će se narednih deset godina opredeliti u korist srpskom nacionalnom identitetu“, precizan je Raković.

Ti ljudi, naglašava on, jesu Srbi, ali još uvek oklevaju da kažu ono što jesu – Srbi.

„Očekujem da će oni prirodnim putem početi da se izjašnjavaju kao Srbi i po nacionalnosti, a tada će srpski narod imati apsolutnu srpsku većinu. Dualiste treba ohrabriti da se prosto opredele u skladu afirmativnim pristupom svom identitetu. Oni su Srbi i to ne treba da kriju. Neka se slobodno izjasne. Niko ih od nas koji smo Srbi iz npr. Srbije ili naša braća iz Republike Srpske neće dovoditi u pitanje da su oni u istorijskom smislu državljani Crne Gore“, kazao je Raković.

Raković podvlači da se državnost kao države Crne Gore ne dovodi u pitanje ali da se karakter mora preispitati i vratiti na polazne osnove a to je da je Crna Gora srpska država.

„Tu ne treba praviti kompromise niti davati opcije. Što se više opcija daje ljudima, da li su srpske nacije ili tzv. crnogorske, da li su za ćirilicu ili latinicu, da li su za Beograd ili Banja Luku… Ne treba davati opcije, već treba slati jasne poruke, koliko god to nekima bilo teško, kada razmisle, najafirmativnije izjašnjavanje u Crnoj Gori je takvo da u Crnoj Gori žive Srbi koji su to i po naciji, i po jeziku i po veroispovjesti“, zaključio je Raković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading