Rampa za Šolaka u EU
Foto: Alo/Foto Alo/Promo

Investicioni fond BC Partners vlasnik je fakulteta u Grčkoj sa školarinom od 20.000 evra, a studentima je zauzvrat davao bezvredne diplome, koje se ne priznaju ni u toj zemlji, ni u Evropskoj uniji!

Ovo su objavili najugledniji grčki mediji, TV Jedan i nedeljnik To Vima, kao najnoviji u nizu međunarodnih skandala vlasnika Junajted Grupe - većinski BC Partners iz Londona i manjinski Dragan Šolak, čiji su glavni biznis u našoj zemlji SBB, N1 i Nova S.

Šta su partneri gazde Šolaka uradili, o čemu ovih dana bruji cela Atina: u aprilu ove godine, u glavnom gradu Grčke, za 250 miliona evra kupili su univerzitet Metropoliten koledž i počeli da nude školarine po ceni od 15.000-20.000 evra za zvanje diplomirane medicinske sestre. U informacijama za javnost tvrdili su da je diploma zvanično priznata, što je namamilo veliki broj mladih da se u septembru prijave i uplate traženi novac.

Međutim, roditelji i njihova deca bili su naivni, tačnije, upali su u zamku. Ubrzo se ispostavilo da Metropoliten koledž iz Atine izdaje praktično lažne diplome za zvanje medicinske sestre - bezvredne su na tržištu rada, jer nisu priznate ni u Grčkoj, ni bilo gde drugo u EU.

Istraga u Skoplju zbog poreske utaje

Padaju sve maske sa lica Šolakove prevarantske grupacije i njena međunarodna reputacija potpuno je srozana.

Osnovane sumnje za kriminalne radnje u poslovanju firme Total TV Makedonija, koja je deo Junajted Grupe, bile su razlog da u oktobru ove godine finansijska policija uđe u njihove prostorije i izvrši pretres, a istraga je u toku. Koliko je sve ozbiljno govori i činjenica da se istragom bavi čak 38 finansijskih inspektora!

Slučaj se vodi kao moguća dugogodišnja poreska utaja za koju je odgovorna organizovana kriminalna grupa, saznaje se u Skoplju.

Sumnja se da je Šolakova hobotnica odgovorna za slična krivična dela i na drugim tržištima sa područja bivše Jugoslavije.

Za ovu prevaru roditelji i grčki mediji upiru prstom u BC Partners i biznismena Nika Statopulosa, koji rukovodi poslovima ovog međunarodnog fonda u celoj Evropi, a ujedno je zadužen za njihove interese kao suvlasnika u Junajted Grupi.

“Kao da ništa nisu učili“, očajno i ljutito kažu roditelji koji su platili pozamašne iznose za obrazovanje svoje dece, piše najuticajniji grčki nedeljnik “To Vima”.

Kako se navodi u izveštaju TV Jedan, “Metropoliten koledž, u vlasništvu BC Partners, suočen je sa sudskim procesom, jer su roditelji poslali zvanična pravna obaveštenja ovoj privatnoj obrazovnoj instituciji, navodeći da se stečene diplome ne priznaju na tržištu rada”.

Koledž, koji je u aprilu za 250 miliona evra kupio BC Partners na čelu sa Nikom Statopulosom, “ponudio je diplome medicinske sestre koje nemaju nikakvu vrednost na tržištu”.

“To je katedra sa četvorogodišnjim programom, navodno u saradnji sa nekim univerzitetom iz Velike Britanije, i reklamirala se kao ovlašćena za obrazovanje medicinskih sestara. Studenti su plaćali školarinu od oko 15-20.000 evra za dobijanje diploma koje nisu priznate ni u Grčkoj ni u EU”, objasnio je novinar Vangelis Trijantis, koji je prvi izveštavao o aferi.

Na internet sajt Metropoliten koledža stavljeno je obaveštenje, koje se ispostavilo kao lažno, da “diplomci Odseka za medicinske sestre imaju sve potrebne kvalifikacije za razvoj i nastavak karijere u oblastima zdravstvene zaštite”.

Kako se ističe u tekstu “To Vima”, vrlo je moguće da je ovde slučaj o “lažnoj katedri”, što nije nepoznat slučaj u Grčkoj - privatni fakulteti objavljuju da imaju neke odseke i da pružaju obrazovanje za određene profile, kako bi dobili novac iz fondova EU!

Šolakova grupacija prevarila i EU?!

Junajted Grupi u Grčkoj smeše se veoma ozbiljni problemi sa zakonom. Ako se ispostavi da su BC Partners i Statopulos zaista prikazali “lažnu katedru” kako bi, uz prevaru studenata, dobili pare iz fondova EU - to im ne bi bio prvi put!

Naime, kako je u julu ove godine objavio tamošnji najuticajniji i najstariji nedeljnik “To Vima”, Šolakova grupacija je 2022. od EU uzela čitavih 100 miliona evra za projekat optičke i 5G mreže, ali “i deset meseci kasnije nije napravljen bilo kakav napredak”.

Nedeljnik je ujedno upozorio da je Junajted Grupa nanela ozbiljnu štetu grčkoj ekonomiji.

“Pod znakom pitanja je ne samo kako je operater Nova dobio pristup Fondu EU, već i kako će da finansira ceo projekat (vredan ukupno dve milijarde evra), s obzirom na to da kreditni profil kompanije prikazuje veliko opterećenje dugovima, zbog čega je bankarskom sistemu Grčke dosad naneta šteta koja se meri stotinama miliona evra”, objavljeno je u Atini.

“Kontrola nadležnog Ministarstva prosvete praktično ne postoji”, rekao je predsednik Federacije privatnog obrazovanja u Grčkoj (OIELE) Jorgos Kristopulos.

Prevareni roditelji zatražili su pokretanje krivičnog postupka i najavili tužbe protiv Metropoliten koledža, BC Partners i Nika Statopulosa, koji je, zajedno sa Draganom Šolakom, odgovoran i za upravljanje Junajted Grupom.

Ova poslovno-kriminalna hobotnica u Grčkoj je vlasnik velikog operatera i kablovske televizije Nova, a indirektno, preko ofšor firmi, ima vlasnički udeo u nacionalnim TV kanalima Alfa i Star. Sve to zajedno rade Statopulos i Šolak. Mediji u Atini svakodnevno izveštavaju o poslovnim mahinacijama i skandalima dvojice partnera, koji sa sve manje uspeha glume da su ugledni, legitimni, “proevropski” biznismeni.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Vladimir Đukanović “U RINGU” Najviše me pogodi kad mi kažu da sam lopov! Celu emisiju “U RINGU” sa Vladimirom Đukanovićem možete pogledati na našem YouTube kanalu! #alo #alonovine #alodnevnenovine #uringu #fypシ #fypシ゚viral #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
SBB

Komentari (0)

Loading