KAKVA CRNA DOMAĆICA Hit na društvenim mrežama, Srbin pokrenuo raspravu o tome koliko je novca dovoljno da žena ne bi radila
Foto: Shutterstock

Da li je i koliko danas prihvatljiv pojam domaćice, kako on u modernom svetu izgleda i kako na domaćice gledaju muškarci a kako žene, tema je koja se nedavno pojavila na internetu i stvorila veliku diskusiju.

Sve je pokrenuo neimenovani muškarac iz Srbije kada je na Reditu upitao druge kako "moderna" domaćica danas izgleda, kako funkcioniše i u kom slučaju je muškarcima u redu da su jedini koji donose novac porodici.

"Muškarci Redita, da imate dovoljno para da vam normalno funkcioniše porodica (žena sa ili bez dece), da li biste očekivali od žene da radi, tj. da možete da birate da radi ili ne - šta biste izabrali? Ajde da konkretno posmatramo život u gradu.

U slučaju da birate da ne radi, koja je to suma novca za koju mislite da je to potrebno da to funkcioniše? (neke realne sume na visokim pozicijama: 2.000/3.000/4.000+evra). Da li mislite da bi to promenilo ponašanje nekog od vas u vezi, i na koji način? Kakva bi vam bila nova očekivanja od nje? Uz očigledni benefit da će imati ko da čuva decu i održava kuću, kako vidite da će to izgledati kad deca odrastu i/ili odsele se?

 

U slučaju da birate da radi, da li mislite da niste izgubili benefit da vam neko konstantno olakšava "brzi život u gradu"? Da li mislite da bi se u suprotnom neko osećao manje bitnim za porodicu? Da li mislite da druga strana više poštuje novac kad ga lično zaradi? Da li mislite da u je u ovoj ekonomiji bilo kakav novčani doprinos partnera osetljiv čak i ako imate znatno veća primanja?", zanimalo je njega.

 

"Uveo bih ordenje za takve ljude"

Objava je brzo bila prepravljena komentarima u kojima su se pisala različita mišljenja.

"Za porodicu sa decom idealna situacija je da jedan partner ne mora da radi. Koji je iznos za to potreban, neka svako zaključi, ali minimum neke dve plate. Mnogo porodica danas pati jer oba roditelja rade. Ne samo zbog posla već zbog kvaliteta poslova, sigurnosti, radnog vremena, strukture školstva, itd. Situacija gde jedan partner ne bi radio bi mnogo poboljšala život porodici. Taj partner nema razloga da se oseća nešto manje bitnim, može slobodno da se oseća više bitnim. Čak, u toj imaginarnoj situaciji, na državnom nivou uveo bih ordenje za te ljude da se prepoznaju njihovi doprinosi porodici u smislu nukleusa društva" glasio je komentar onog koji je smatrao da biti domaćica nije ništa loše.

"Kakva crna domaćica"

Ipak, bilo je onih koji su smatrali da je koncept domaćice zastareo i da je neki doprinos društvu kao takav i te kako bitan.

"Ne bih očekivao da žena radi, ali takođe bavljenje nečim i doprinos društvu je integralni deo nečijeg blagostanja. Teško da se možeš osetiti istinski samopouzdano ako čitavo tvoje postojanje zavisi od nekog", "Moje skromno mišljenje je da je mnogo bolje za ljude da imaju nešto u životu da rade. Nešto sto će im donositi osecaj obaveze, ali takođe i zadovoljstvo ostvarenim", "Ne bih živeo sa nekim bez ambicija. Kakva crna domaćica danas. I da oboje ubijamo sa platama, nema to veze", pisali su oni.

Kakvo je mišljenje žena?

Kao i kod muškaraca i kod žena je bilo podeljenih mišljenja, mada su one bile glasnije po pitanju onog "mora da se radi".

"Da sam multimilionerka i da znam 100% da nikad neću ostati bez para, mislim da bih i dalje htela da dečko nešto radi, jer bićima je prirodno da stvaraju i mozak krene da se raspada kad ne radiš ništa… U realnijoj situaciji posao domaćice je izuzetno nezahvalan jer onda gubiš radno iskustvo. Plus realno mislim da su muškarci više romantičniji nego žene jer mnogi razmišljaju kao 'samo ti uživaj, ja ću sve da pokrijem.' To jeste u teoriji divno, ali u praksi može da bude vrlo nezgodno i za ženu i za decu", "Iz ženske perspektive ja ne mogu da verujem da bi neka žena volela da sedi kući ceo dan i samo obavlja kućne poslove i deca i to bude jedina obaveza, da ne bude aktivan član društva", "Održavanje domaćinstva sa decom je full-time posao, ali problem je što domaćici za taj posao ne teče staž niti penziono, tako da ne", pisale su Srpkinje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading