Etalon
Foto: Alo/DMDM

Kneževina Srbija se vrlo brzo priključila i Međunarodnoj metarskoj konvenciji, koja je osnovana u Parizu 1875. godine.

Kao i ostale članice, Srbija dobija prototip metra i kilograma od legure platine i iridijuma, i to: prototip metra sa rednim brojem 30 i prototip kilograma sa rednim brojem 11. Koliki je značaj učešća Srbije u samim počecima usvajanja metarskog sistema, govori i podatak da su naši etaloni tokom povlačenja srpske vojske na Krf čuvani kao nacionalno blago, zajedno sa srpskom zastavom i Miroslavljevim jevanđeljem.

Metar broj 30 se i danas čuva u Direkciji za mere i dragocene metale u Beogradu, koja je kao vodeća metrološka institucija u zemlji sinoć obeležila ovaj značajni jubilej, vek i po metrologije u Srbiji, svečanom akademijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Svečanoj akademiji prisustvovali su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, predstavnici nacionalnih metroloških instituta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Bugarske, kao i mnogobrojni prijatelji i saradnici Direkcije za mere i dragocene metale.

Gosti akademije su imali priliku da vide nacionalne etalone dobijene krajem XIX veka i arhivsku metrološku građu i predmete iz tog perioda koje čuva Muzej nauke i tehnike u Beogradu, a koji su bili izloženi u holu Narodne skupštine. 

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading