dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Proizvođači duvana su ove jeseni dobili rekordnu cenu za kilogram ove biljke i ona dostiže i do 400 dinara, što je više od prvobitno dogovorene. Jedina multinacionalna kompanija koja otkupljuje domaći duvan i ujedno najveći proizvođač duvana, sredinom novembra je privela kraju otkup tipa Virdžinija, i početkom decembra kreće sa otkupom duvana tipa Berlej.

Kada se radi o Virdžiniji, koja čini većinu proizvodnje koju ugovara, ovo je bila najuspešnija godina po kvalitetu u 28 godina, od zasnivanja proizvodnje ovog tipa duvana. Naime, od ukupne količine otkupljenog duvana, 20 odsto je u najvišoj klasi. U skladu sa tim, ostvarena je i rekordna prosečna otkupna cena od više od 500 dinara bez PDV-a po kilogramu, dok su otkupne cene za sve klase u proseku uvećane za oko 30 odsto. Uvećanje se pre svega odnosilo na niže otkupne klase, kako bi postojala ekonomska računica da se i one beru, suše i predaju na otkup.

Otkup Berleja počinje u prvoj polovini decembra, iotkupna cena i ovog tipa duvana takođe je uvećana. Tako su, u odnosu na inicijalno ugovorene, nove zagarantovane cene uvećane u proseku za 27 odsto. Cene viših otkupnih klasa su uvećane za 75 do 80 dinara po kilogramu, i one sada u proseku iznose iznad rekordnih 400 dinara bez PDV-a po kilogramu duvana.

Zainteresovanost za proizvodnju ove biljke je sve veća, očekuje se da će naredne godine ugovorene površine biti veće nego ove, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Cica

01.12.2023 23:46

Pomoći starima i nemocnima je veliko humano delo a Vučić je uvek bio human čovek.