Sniženja u Lidlu
Foto: Promo/Promo

To proizlazi iz nedavne sudske presude vrhovni sud Nemačke koji je odlučio da se saobraćajno pravilo desne strane ne primenjuje na parkinzima tržnih centara i supermarketa. Odluka je usledila u kontekstu saobraćajne nezgode u Libeku u kojoj su učestvovala dva vozača.

U svom obrazloženju sud je naveo da se pravilo desne strane odnosi na saobraćajnice, međutim, budući da se parking mesta prvenstveno koriste za utovar i istovar robe i da se ne mogu smatrati saobraćajnicama, pravilo desne strane na parkinzima ne vredi.

Sud je takođe naglasio da vozači moraju da budu posebno oprezni s obzirom na nepostojanje pravila prednosti prolaska na parkinzima supermarketa. Pažljiv stil vožnje i poštovanje saobraćajnih navika od velike su važnosti. Od vozača se takođe očekuje međusobna komunikacija i posebna pažnja zbog pešaka.

Treba napomenuti da se na parkinzima moraju poštovati odgovarajući znaci koji označavaju pravila prednosti.

Dvojici vozača iz Libeka, koji su učestvovali u saobraćajnoj nezgodi, naplaćeni su troškovi štete, pri čemu će jedan vozač platiti 70, a drugi 30 posto troškova. Oba vozača vozila su prebrzo pri čemu je brzina bila odlučujuća za raspodelu troškova.

Trgovački lanci u Nemačkoj, podsetimo, bore se sa kupcima koji predugo parkiraju ispred njihovih prodavnica ili onima koji na parkingu ostave svoje vozilo pa odu u kafić ili negde drugde. Jedna žena iz Minhena osetila je to na svojoj koži.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading