DOKTORKA HITNE UPOZORAVA Sve više pacijenata sa upalom pluća nastale zbog banalne prehlade
Foto: Shutterstock

- Dugotrajni kašalj je najčešće posledica neke respiratorne infekcije. Ukoliko je praćen i drugim simptomima, naročito kod dece, obavezno se treba obratiti pedijatru - napominje dr Ivana Stefanović.

Doktorka Ivana Stefanović

Foto: Printscreen/RTS

 

 Ali kada ste imali neku respiratornu infekciju koja je praćena temperaturom, malaksalošću i svime što već ide u ovo doba godine, i to je sve prošlo, a ostao je samo kašalj – pluća su vam čista, jer vas je lekar pregledao, dobra je krvna slika – najverovatnije je kašalj posledica samog virusa koji je ogolio respiratorni epitel i sada vaš disajni sistem reaguje mnogo burnije na sve nadražaje, nego što je to ranije reagovalo - objašnjava doktorka.

Odležite!

Da bismo se oslobodili ovog upornog kašlja potrebno je vreme, koji kako kaže doktorka, kod nekoga traje mesec dana, kod nekoga i duže, neophodno je nastaviti sa simptomatskom terapijom, piti dosta toplih napitaka i uzimati pastile koje anesteziraju respiratorni sistem da ne reaguje burno.

- Ali svaki drugi kašalj koji nije vezan za respiratornu infekciju obavezno mora da se ispita šta je u korenu toga - napominje doktorka.

Upravo zbog ovih problema, virus treba odležati.

Kako napominje dr Ivana Stefanović, njene kolege sa Infektivne klinike upozoravaju da je povećan broj pacijenata sa upalom pluća koja je nastala od banalne prehlade.

- Da ne biste došli u tu situaciju da vam lečimo mnogo teže oboljenje, svaki virus mora da se odleži, minimum sedam dana, a nekada je potrebno i više - podvlači dr Ivana Stefanović.

Dakle, dve stvari su ključne - svaki kašalj shvatite ozbiljno, a prehladu i viruse odležite.

(RTS)

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading