ZBOG KRVNE OSVETE IZGUBILA JE NAJMILIJE Jeziva ispovest bake Đurđe, progonilo je prokletstvo koje je mogla da prekine samo smrt
Foto: Shutterstock

Krvna osveta je pojam koji se najčešće vezuje za ruralne, odnosno nerazvijene sredine. Naime, konflikt između dve familije ili klanova, započet ubistvom člana jedne familije se nastavlja međusobnim ubijanjem jednog po jednog člana, najčešće muških osoba.

U nekim delovima Albanije i Crne Gore ovi običaji su i danas zastupljeni, a najčešće su to dugovi koji su ostali od ranije. Tim povodom angažuje se "savet mudraca" čiji je posao da izmire zaraćene strane.

Đurđa Popović, majka Jovana Popovića, koji je 1996. godine, na Cetinju ubio Petra Kaluđerovića zbog krvne osvete ogolila je svoju ispovest, 5 godina pred smrt.

Petar Kaluđerović bio je brat Nikole Kaluđerovića. Kada je Jovan Popović ubio Petra, Nikola je izjavio da nikakve osvete više neće biti, te da je pravda zadovoljena. On je takođe istakao da je Jovan imao pravo da ubije njegovog brata Petra, jer je Petar ubio njegovog brata Perišu.

- Nekome se ugodi mirno, da plovi bez brige dok je živ, a nekoga uzmu talasi čim udari čelom od zemlju, pa mlate sa njim levo-desno. Kad se rodi pod zlom zvezdom, zlo mu je doveka! - rekla je starica Đurđa Popović, majka ubijenog Periše Popovića, kojeg je ubio Kaluđerović. Đurđa je preminula 2015. godine, u 95. godini života i sahranjena je na groblju u Trnjinama.

Za nju ljudi kažu da je "Nosila ženski, ali ju je pratio muški glas". Živela je u selu Lipa Cucka, u blizini Cuca. Iza nje su ostali, ćerka Danica, 14 unučadi, 28 praunuka i 7 čukununuka. Njen život bio je trnovit i težak, a sahranila je petoro dece - dvoje dok su još bili mali i 3 sina u odraslom dobu.

Đurđa je svoju ispovest ogolila 5 godina pre smrti, a u to vreme je živela sama u trošnoj kući. Nju je često obilazio sin Jovan, sve dok jednog dana do Đurđe nije došao glas da je njen sin Jovan, na Cetinju ubio 58-godišnjeg Petra Kaluđerovića.

Život obeležen tragedijama

U Đurđinom životu to nije bil jedina tragedija. Naime, njen muž Vaso Popović i Radovan su još kao deca ostali siročići, zajedno sa jo 5 braće i sestara. Onda su im se jednom dva brata zajedno udavila, a nakon ove tragedije, u jednom istom danu su im umrle 3 sestre od posledica španske groznice. Inače, Đurđa je imala 17 godina kd se udala za Vasu Popovića, uoči Drugog svestkog rata. Tokom rata, usled nemaštine, Đurđi je umrlo dvoje dece, a takođe su joj poginula i dva brata.

Početak krvnog obračuna

Kao grom iz vedra neba, 10. marta 1972. godine, u kuću Popovića utrčao je rođak i rekao im da je Periša ranjen. Periša (26) posvađao se sa 6 godina starijim Petrom Kaluđerovićem, a svađa je tada kulminirala zločinom. Teške reči koje je Periša izgovorio, a kasnije nije hteo da ih povuče, u Petru su izazvale bes - potegao je oružje i teško ranio Perišu, koji je umro u bolnici.

Đurđin život pretvorio se u bol i strepnju. Ona je preklinjala muža da se ne sveti i da ne proliva nevinu krv.

Petar Kaluđeroić dobio je kaznu od 10 godina zatvora za ubistvo, a zatvorenici u u to vreme imali mogućnost da rade, te da tako napuštaju zatvor. Jednog dana, kada je Petar krenuo ka gradilištu na kojem je radio, presreo ga je Vaso Popović - tac ubijenog Periše, koji je ispalio 4 metka u pravcu Petra. Međutim, Petar je uspeo da ih izbegne.

Jovan Popović igrom sudbine naleteo je na Petra Kaluđerovića, te ga je sa 3 metka usmrtio i predao se policiji. Nikola Kaluđerović izjavio je tada da se njegova porodica ne pridružuje gonjenju Jovana Popovića, te da se tim činomnjihova krvna osveta završava. Jovan Popović umro je u ztvoru.

- Kada sam čula šta je moj sin uradio i kada je već tako moralo biti, srećna sam i teši me jedino zbog toga što nije ubio nekog drugog od Kaluđerovića, da ne izgubi obraz kad je već okrvavio ruke, da mi decu u krvavi dug uvali. A znaš kako je, ko krv duguje, večno tuguje! - rekla je Đurđa Popović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading