afrička kuga svinja
Foto: Shutterstock

- Na taj način je bolest zaustavljena, nije registrovano dalje širenje i zasad je područje Šumadije bezbedno kad je u pitanju svinjska kuga. Simptomi koje stočari treba da uoče kada je reč o svinjskoj kugi jeste slabiji apetit kod životinja, visoka temperatura i u tom slučaju treba odmah da kontaktiraju s veterinarom i nadležnim inspekcijama koji dalje preuzimaju sve neophodne procedure oko utvrđivanja bolesti i eventualne eutanazije - rečeno je iz Republičke veterinarske inspekcije Šumadijskog upravnog okruga.

Afrička kuga svinja je virusna, zarazna bolest. Ne spada u zoonoze i čovek ne može da oboli od ove bolesti. Glavni rezervoari bolesti su divlje svinje, prijemčive domaće svinje, a do zaražavanja dolazi ili kontaktnom s divljom svinjom ili kontaktom zaražene domaće svinje sa prijemčivom populacijom.

- Interesantno je da kao vektor za ove zaraze u literaturi postoje čak i krpelji, u čijem telu virus može da ostane i do sto dana. Radi se o DNK virusu vrlo otpornom na spoljašnju sredinu, što znači da na četiri stepena Celzijusa virus u mesu svinje može da opstane i do šest meseci, u sušenom mesu do 12 meseci, a na kanalima na farmama do 11 dana. Kontaminacija prijemčivih jedinki, dakle domaćih svinja u ovom slučaju najčešće dolazi, kao što se desilo u našem okrugu, transportom zaraženih. To su bili rezervoari kliconoše pošto ovaj virus može da se izlučuje i dva dana pre kliničkih simptoma - rekao je za RINU veterinar Zoran Velkovski.

Velkovski je istakao da je suština borbe protiv ove zarazne bolesti brza dijagnostika i reakcija kako bi se sprečilo širenje virusa, jer leka protiv njega nema. Ipak, dobra okolnost je što čak i ukoliko čovek dođe u kontakt sa zaraženim jedinkama ili konzumira zaraženo meso, to ni na koji način neće uticati na njegovo zdravlje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading