DA SE SMRZNEŠ Jeziva istorija usamljene ruske tvrđave
Foto: Youtube/Printscreen

Tvrđava je sagrađena na veštačkom ostrvu 1845. godine sa ciljem zaštite carstva.

U finskom zalivu, između Sankt Peterburga i Kronštata nalazi se utvđenje koje je dobilo naziv po ruskom caru Aleksandru Prvom.

Veštačko ostrvo na kojem je sagrađena tvrđava je napravljeno tako što je niz greda zabijeno na dno kako bi “držali” bazu koja je napravljena od betona, peska i slojeva granita.

Tokom svoje burne istorije tvrđava je bila mornarički izvidnički punkt, mesto za odlaganje šuta, grumena ugljenika i drugih materijala, središte ilegalne rejv i tehno kulture i žurki ali i, verovatno najzanimljivije, mesto gde su se istraživale zarazne bolesti i gde je otkrivena vakcina protiv kuge.

Kompleks se sastoji od glavne zgrade s centralnim trgom. U eliptičnu građevinu od tri sprata je moglo da stane 1.000 vojnika, a bilo je smešteno i sto topova. Iako je tvrđava na odličnoj poziciji za odbranu grada, nikada nije bila u direktnoj borbi.

Upravo zato što se nije “iskazala” kao korisna vojna fortifikacija, odmah je ušla u uži izbor za mesto gde bi mogli da se smeste istraživački centar i laboratorije.

Krajem 19. veka lekar Aleksandar Jersin je otkrio patogen kuge (1884), a ruska vlada je odmah oformila specijalnu komisiju za prevenciju širenja bolesti i naučni tim koji će se baviti “bakteriologijom”.

Komentari (0)

Loading