afrička kuga svinja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Opasna zarazna bolest svinja, afrička kuga, širi se Srbijom i zbog nje je, kako su za Alo! naveli iz Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave veterine, do sad ubijeno gotovo 20.000 ovih životinja.

Vlasnici farmi su, sudeći prema rečima Stefana Mijailovića iz Mladenovca, u velikom strahu.

- Moja farma je mala i preduzeo sam sve mere predostrožnosti, ne dozvoljavam nikome da uđe unutra. Po požarevačkom kraju se priča da kugu šire pojedini veterinari koji ne dezinfikuju obuću kada dolaze da obeleže svinje - istakao je za Alo! Mijailović i dodao da su svi farmeri u velikom strahu.

U nameri da proverimo navode vlasnika farmi o veterinarima koji prenose kugu nedezinfikovanjem obuće, obratili smo se resornom ministarstvu, ali od njih smo dobili samo informacije u vezi s afričkom kugom.

Kako su nam precizirali, do jučerašnjeg dana kuga je registrovana na 1.232 gazdinstva na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački i Grad Beograd).

- Do juče je eutanazirano 19.742 svinje i to neškodljivim uklanjanjem, a gazdinstva su dezinfikovana. Izvršeno je 319.798 kontrola, najugroženiji su Braničevski, Južnobanatski, Srednjebanatski okruzi i teritorija Beograda - naveli su iz Uprave veterine i dodali da preduzimaju sveobuhvatne mere.

Akcijama koordinira Operativni štab kojim predsedava premijerka Ana Brnabić, zamenik je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Štab okuplja predstavnike nadležnih ministarstava, skupštinskog odbora za poljoprivredu, stručne javnosti, policije, vojske, Sektora za vanredne situacije MUP-a - rekli su iz Uprave veterine i resornog ministarstva.

Prvi simptomi: temperatura, krvarenje i lelujav hod

Afrička kuga svinja praktično je fatalna bolest za sve svinje, prenose je ljudi, ali ljudi ne obolevaju. Pošto za ovu bolest ne postoji vakcina koja bi sprečila širenje virusa niti lek, jedini način sprečavanja širenja je ubijanje živih životinja i uklanjanje leševa takozvanim neškodljivim spaljivanjem. Simptomi afričke kuge su iznenadno uginuće jedne ili više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena temperatura do 42°C; krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bokovima), krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu; otežano disanje i kašljanje, povraćanje.

Ministarka Tanasković već je govorila da nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog afričke kuge svinja. Navela je da je problem panika kod farmera koji svoje svinje pokušavaju da transportuju noću alternativnim putevima preko njiva i na taj način šire zarazu.

- Opet ću ih zamoliti da to ne rade, jer nemaju razloga za to. Oni za svaki kilogram životinje koja je eutanazirana dobijaju novac od države po tržišnoj vrednosti na dan eutanazije. Ne postoji nijedan razlog za brigu, jer oni nemaju gubitak, samo dajte da ne širimo zarazu, koja dolazi preko divljih svinja, ali ovo sada što se proširilo je isključivo zbog ljudskog faktora - rekla je ministarka i dodala da je prošle nedelje zaustavljen jedan kamion na teritoriji Čačka sa 20 prasadi koji idu iz zaražene sredine, bez ijednog papira, što je moglo da proširi zarazu.

Pola Evrope zaraženo

Afrička kuga svinja do sada je registrovana u Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i kod divljih svinja u Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom pomijama u kojima ima zaraženih ostataka hrane, kao i prevoznim sredstvima, poput kamiona ili traktora. Virus se može zadržati i na leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima, insektima. Kada se razvije, ova bolest može za nekoliko dana da dovede do uginuća životinje, a smrtnost ide i do 100 odsto, podaci su Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading