Izmena Zakona o planiranju i izgradnji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Beograd je poznat kao najveće gradilište u regionu, a da bi na njemu sve funkcionisalo kako treba, pobrinuli su se nadležni kada su usvojili izmenjen Zakon o planiranju i izgradnji.

- Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koje su stupile na snagu, omogućava se brže izdavanje građevinskih dozvola, veća transparentnost, bolja zaštita građana i brža gradnja - izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Novim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji proširena su ovlašćenja urbanističkog i građevinskog inspektora.

Do 5.000 kvadrata

Gradu Beogradu povereno je vršenje inspekcijskog nadzora u oblasti prostornog planiranja i urbanizma na teritoriji gradskih opština: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, za izgradnju i rekonstrukciju objekata do 5.000 m2, a u ostalim gradskim opštinama do 1.500 m2. U oba slučaja, reč je o bruto razvijenoj građevinskoj površini (BRGP) parcele ili bloka, odnosno zbiru površina i redukovanih površina svih korisnih etaža, svih zgrada parcele (bloka).

Urbanistički inspektor će proveravati da li je projekat preparcelacije i parcelacije izrađen u skladu s planskim dokumentom. Za to je predviđen rok od 30 dana od dana izdavanja potvrde. U istom roku, moći će da podnese i prigovor, a ako nadležni organ ne reaguje, može da naloži izdavanje novih lokacijskih uslova.

Izmenjene su i kaznene odredbe zakona za nepostupanje u skladu s ovlašćenjima urbanističkog inspektora koje idu do 1.000.000 dinara.

Izmena Zakona o planiranju i izgradnji

Foto: Alo!

 

Izmenama zakona je naznačeno i da naknadno pribavljena građevinska dozvola i potvrda prijave o početku građenja ne oslobađa krivične odgovornosti, odnosno odgovornosti za privredni prestup i/ili prekršaj investitora, izvođača i vlasnika katastarske parcele (osim u slučaju uzurpacije).

Građevinski inspektor je dobio ovlašćenje i da naloži rešenjem obustavu radova ako izvođač radova nije obavestio nadležni organ o završenim temeljima i završetku objekta u konstruktivnom smislu. Građevinski inspektor obavezno podnosi krivičnu prijavu i inicira postupak oduzimanja licence odgovornom izvođaču radova za koga se utvrdi da radove izvodi bez izdate građevinske dozvole i prijave radova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading