grčka plaža
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

I ne samo oni - plaže na koje su godinama unazad dolazili Srbi koji u okolini Knina imaju kuće, isto su prazne.

Iako su Nemci pre korone bili najbrojniji gosti Jadrana, finansijska situacija u Nemačkoj, ali i izrazito visoke cene turističke ponude u Hrvatskoj učinili su da Jadran ove godine nije primamljiv ni onima sa dubokim džepom. Njihov primer sledile su ove sezone i ostale zemlje EU kojima je Jadran bio "druga kuća" u toku letnje sezone. To pokazuje i trenutna situacija - mnoge plaže skoro su prazne i to u punom jeku sezone, a male su šanse da će se u narednom periodu nešto promeniti.

- Plaže oko Šibenika, oko Murtera, te Vodice, Srima, Tisno, sve je to bilo puno kao "šipak špica". Ove godine potpuni obrt, kao u korini - mesta koliko hoćeš, nema gužve, skike, vriske. Nema ljudi, otišli su, kažu mi oni koji rade po hravatskim obalama, u Grčku, Egipat, Crnu Goru - skupoća ih oterala, i skupoća apartmana, ali i sve ostale cene su i više nego visoke. Pa kugla sladoleda ne može se naći ispod 2,5 evra, to vam je skoro 400 dinara. A tek radnje - ono što je bila kuna sad je evro, kesica običnih štapića je evro - kaže nam MIlun koji godinama ide na plažu Tisno u blizini Šibenika. Dodaje doduše da je meso jeftinije, kilogram teletine oko 750 dinara.

Stranci ne kriju da su veoma iznenađeni cenama u Hrvatskoj, hrane, pića, smeštaja... koje su kaže otišle u nebesa, pa i oni koji su ove godine došli, kažu da verovatno više neće.

Strance sa Jadrana "oterale" visoke cene

Turisti ove sezone treba da spreme čak 22 evra za burger, 18 evra za lignje, i oko šest evra za palačinke. A ako požele kilogram sveže ribe, za to zadovoljstvo treba izdvojiti 110 evra.

Mario iz Austrije kaže da obožava Hrvatsku, ali zbog cena u Hrvatskoj koje su otišle „u nebesa“ razmišlja da koktele sledeće godine ispija u Grčkoj ili Egiptu.

- Preskupo je i prestajemo s odmorima u Hrvatskoj. Samo apartman bez ičega košta nas oko 2.200 evra za dve nedelje. Pre dve godine, to slično bih platio upola manje – iskren je Mario.

Sve skuplju Hrvatsku, koja je ranije bila popularna letna destinacija Čeha, sada je zasenila atraktivnost Poljske. Popularnost te zemlje među Česima naglo je skočila: prodaja smeštaja u Poljskoj u odnosu na lani porasla je za 50 odsto, kaže Ladislav Veseli, direktor portala za grupnu kupovinu Slevomat, prognozirajući da će interes za Baltik i dalje rasti.

Poljska nudi bogatu lepezu atrakcija, uključujući verske spomenike, istorijske gradove, netaknutu prirodu, kao i čisto more s peščanim plažama, planine i jezera, prenosi tportal.

Jirina Ekrt Jiruškova, portparol turističke agencije, rekla je za Forbes da je Poljska popularna i zbog pristupačnosti. Ove sezone, jednonedeljni boravak u Poljskoj za jednu osobu košta do 224 evra, putovanje srednje klase oko 341 evra, a luksuzan boravak 736 evra. Noćenje u hotelu ili apartmanu iznosi otprilike 35 do 40 evra. Što je svakako pristupačnije od cena u Hrvatskoj.

Italijanski novinar uverio se u priče o cenama

Jedan italijanski novinar nedavno je posetio Rovinj kako bi proverio ono što, kaže, govore turisti koji se vraćaju u Italiju - da su u Hrvatskoj poludeli, da turisti beže.

On je opisao kako je izgledalo njegovo iskustvo s hrvatskim turizmom. I sve to nakon činjenice da je sve više Nemaca i turista iz Češke koji su godinama letovali u Hrvatskoj, sad ovoj zemlji na Jadranu našli zamenu - neki su otišli u Poljksu, neki u Grčku i Egipat.

- Možemo prihvatiti da trešnje koštaju 20 evra, kafa 1,50 ili čak 1,80 evra, a kuglica sladoleda 3,50 evra, ali, molim vas, otvorite nam vrata! Nalazim se pred interfonom jedne rezidencije u Rovinju u kojoj sam smeštaj rezervisao plaćanjem 150 dragocenih evra i niko mi ne otvara vrata. Na engleskom ponovo molim da mi otvore vrata. Na treći povik otvara mi mlada žena, možda Holanđanka ili Dankinja: ‘Ovo je moj apartman’. Bila je to prava noćna mora - kaže on.

On je istakao da Italijani koji se vraćaju s letovanja u Hrvatskoj u Istri o tome govore dok im se diže kosa na glavi. Rovinj je u tim pričama najskuplji grad na Jadranu - napisao je Emilio Randon, novinar italijanskog lista Il Corriere della Sera, preneo je Novi list.

Jednu je gospođu pitao kako ona živi s cenama u Rovinju: pica 15 evra, trešnje 20 evra…

- Ne kupujem ih za 20 evra, a picu ne jedem. Što se ostalog tiče, guram nekako napred - rekla je ona.

Rumunija potencijalno letovalište

Rumunija je zemlja koja može iznenaditi mnoge turiste svojom lepotom i raznolikim ponudama za letovanje. Iako nije prva asocijacija kad se razmišlja o letovanju, njeni potencijali i prednosti svakako ne bi trebalo zanemariti

Jedna od najvećih prednosti Rumunije kao destinacije za letovanje je njena morska obala dugačka 275 kilometara, koja pruža brojne mogućnosti za uživanje na plažama i kupanje u Crnom moru. Ova obala prostire se od delte Dunava na severu do granice sa Bugarskom na jugu, obezbeđujući raznolike pejzaže i mesta koja se mogu istražiti.

Najpoznatije letovalište u Rumuniji je Mamaia, koje je smješteno južno od Konstance. Ono što ga čini posebnim su ne samo prelepe peščane plaže, već i živahni noćni život u luksuznim klubovima. Ovaj spoj prirodnih lepota i bogatog noćnog života privlači mnoge turiste koji žele da iskuse nešto drugačije od uobičajenih popularnih letovališta.

Osim toga, što je vrlo bitno, cene u Rumuniji su očekivano povoljnije u poređenju s nekim drugim popularnim destinacijama za letovanje. Odnos ponude i tražnje čini boravak ovde pristupačnijim, što omogućuje putnicima da uživaju u svežim morskim pljuskovima, sunčanim danima i svim drugim čarima ovog mesta bez prevelikog pritiska na budžet.

Treba napomenuti da Rumunija ima još mnogo toga da ponudi pored morske obale. U unutrašnjosti zemlje možete otkriti prelepe planinske predele, zanimljive gradove s bogatom istorijom i kulturom, kao i različite kulturne manifestacije i festivali koji vam omogućavaju da bolje upoznate ovu intrigantnu zemlju.

Blic Biznis

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading