letovanje u Hrvatskoj
Foto: Stock/Foto: stockphoto

Hrvatska je šokirala i razočarala jer su hrana, smeštaj, restorani - sve je poskupelo. Za nemački RTL piše su cene „zelenaške“, kugla sladoleda na nekim mestima u Hrvatskoj košta i pet evra, a ručak u restoranu je za mnoge nedostižan.

Po njima Italija, Španija i Francuska su prošlost, sad je popularna Hrvatska.

– Hrvatska je u međuvremenu postala jedna od najpopularnijih evropskih destinacija za odmor, ponajviše zato što se dugo smatrala jeftinom destinacijom za putovanja - piše RTL.de.

Nemački Express kaže kako o sve većim cenama pišu i hrvatski mediji. U medijima svakodnevno možete pročitati naslove poput “Proverite kolike su cene na Jadranu!” ili “Letovanje na Maldivima ove godine jeftinije od Hrvatske”.

– U Dubrovniku, jednom od najpopularnijih odredišta u zemlji, kugla sladoleda navodno košta pet evra. U Rovinju ne privlači pažnju sladoled zbog svoje previsoke cene, već burger. Turisti za ovaj obrok treba da izdvoje čak 22 evra. A u Šibeniku, svi oni koji žele da se počaste osvežavajućim Aperol Spritzom moraju izdvojiti jedanaest evra. Za čašu od 0,1 litre, piše nemački RTL.

Mediji u Nemačkoj zaključuju kako je Hrvatska toliko skupa jer ima visoku stopu inflacije u poređenju sa ostatkom EU, a posledice pandemije koronavirusa i dalje se vide. Navodno je bilo i skrivenih korekcija cena u smeštaju ili restoranima zbog uvođenja evra početkom godine.

Ipak, RTL.de piše kako situacija nije bolja niti u Nemačkoj jer na primer, kuglica sladoleda košta najmanje 2 evra.

Povećane cene hrane i energenata, viši troškovi proizvodnje i ponekad skuplje najamnine lokala, dovode do visokih cena. Nije drugačije ni u Nemačkoj, ali u Hrvatskoj je, ipak, skuplje, zaključio je nemački RTL.

(Fenix)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading