Nikola Selaković
Foto: Alo/Ministarstvo za rad

On je podsetio da, kada je 1804. godine Karađorđe podigao ustanak, nijedan drugi narod na Balkanu to nije učinio. Prvi su bili Srbi, a tek posle deceniju i po Grci.

- Karađorđe je taj koji je zapalio iskru slobode, ona gori i danas i neće se ugasiti u vekovima koji su pred nama. Bilo je više desetina, a istoričari kažu čak i više stotina srpskih ustanaka protiv Osmanlija, kada su naši preci težili da se oslobode turskog jarma i ponovo uspostave srpsku državu, koja je pala u srednjem veku. Ali, Đorđu Petroviću Karađorđu je prvom pošlo za rukom da povede ustanak koji je trajao više godina, i u okviru koga je došlo ne samo do organizovane vojničke pobune srpskog naroda, već i do stvaranja prvih institucija vaskrsle moderne srpske države - istakao je Selaković.

Ministar je naglasio da će se ubuduće još više raditi na negovanju kulture sećanja, a Ministarstvo će se potruditi da organizuje naročito omladinske organizacije da dolaze na Oplenac i uče koliko je bila teška borba za slobodnu i nezavisnu Srbiju.

- Pred nama je sada borba da tu Srbiju, koju su nam preci ostavili, gradimo, unapređujemo i razvijamo, baš kao što radimo u prethodnih 11 godina. Uveren sam da će za nekoliko godina ovde, kraj Topole, prolaziti savremeni auto-put, koridor, koji će nositi ime vožda Karađorđa. Važno je da se sećamo da bi se jednog dana neko sećao i nas i onoga što smo mi radili, jer je to jedini način da ono što radimo danas, kao što su naši preci radili u prošlosti, dobije svoj puni smisao. Naši preci su se borili da bismo mogli da živimo u državi koja će sama odlučivati šta će da radi, kakvu će politiku da vodi, kako će da se razvija. Srbi su se pobunili da bi mogli u svojoj kući samostalno da se pitaju i odlučuju. Za to se borimo i danas.

 

Bratstvo Petrovića

Svečanoj ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola, Zadužbine kralja Petra, crnogorskog bratstva iz kog potiču Petrovići, odnosno Karađorđevići i udruženja građana za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Selaković je još dodao da, ukoliko se ne sećamo predaka, onda ni život naših potomaka nema smisla. Kako kaže, u životu su bitni potomstvo i vera, a u toj veri je značajan kult predaka. Zato su se Karađorđe i ustanici "nadahnjivali pričom o Svetom knezu Lazaru i kosovskom mitu, o Svetom Savi i o kralju Stefanu Prvovenčanom, čiji je lik bio na Karađorđevoj zastavi."

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading