Prekonfiguracija TAG sistema
Foto: Alo/Foto: Alo/Nikola Todorović

Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji u funkciji je već nekoliko dana, a mi smo se tim povodom našli na graničnom prelazu Preševo na kom je od ponedeljka postavljeno mobilno prodajno mesto na kom korisnici imaju mogućnost kupovine ili prekonfiguracije ovih elektronskih uređaja.

Na mobilnom prodajnom mestu smeštenom na parkingu posle naplatne stanice Preševo zatekli smo čak pet aktivnih šaltera, a zaposleni su nam osim informacije da šalteri rade dvadeset i četiri časa tokom cele nedelje, potvrdili i  ogromnu zainteresovanost građana za nove tag uređaje. 

 - Ovde sam od dana kada je postavljeno prodajno mesto na kom se nalazimo. Ne prođe ni pet minuta da neko od građana ne dođe na naš šalter. Novi tag uređaji dali su potpuno nove mogućnosti svim korisnicima i sasvim je očekivana ovakva zainteresovanost građana da olakšaju svoje putovanje. I građani koji dođu sa namerom da se raspitaju o novim mogućnostima na kraju kupe uređaj ili prekonfigurišu postojeći, što jasno govori koliko je ceo proces jednostavan - rekla nam je jedna od zaposlenih.

Prekonfiguracija TAG sistema

Foto: Alo/Nikola Todorović

 

Da je proces konfiguracije i kupovine jednostavan i brz, istakli su i građani koji su se našli ispred šaltera. 

- Već godinama sam korisnik taga koji mi umnogome olakšava putovanja, a upravo sam završio prekonfiguraciju starog. Proces je bio gotov za sedam-osam minuta. Ono što iziskuje najviše vremena svakako je povezivanje uređaja na platnu karticu, s obzirom da podatke sa kartice ne mogu da unesu zaposleni sa šaltera, ali i to ne traje duže od tri minuta. Srećan  sam zbog mogućnosti da prođem naplatne rampe i ako nemam novca na tagu budući da se u tom slučaju on skida sa platne kartice - rekao je naš sagovornik.

Budući da sledi špic letnje sezone, zaposleni tek očekuju povećan obim posla na prodajnim mestima i nove korisnike, a svih 700.000 već registrovanih korisnika taga dobili su mogućnost da ga koriste na svih devet naplatnih rampi u Severnoj Makedoniji, o čemu je govorio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Prekonfiguracija TAG sistema

Foto: Alo/Nikola Todorović

 

- Procedura prekonfiguracije traje između pet i deset minuta. Da biste mogli da koristite naš tag u Severnoj Makedoniji, morate da ga prekonfigurišete, to znači da sa pripejda pređete na postpejd. Da bi tag mogao da radi u Severnoj Makedoniji, mora da bude vezan za platnu karticu, i obezbedili smo veliki broj mesta gde može tag da se prekonfiguriše. Kad to uradite, za trideset minuta je tag aktivan, što je dovoljno vremena da se prođe do graničnog prelaza. Preporučujem svima da to urade zato što ćemo veoma brzo imati isti sistem i sa Hrvatskom, BiH, Grčkom i Albanijom - zaključio je ministar za Alo!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading