Razgovor telefonom
Foto: Shutterstock/Shutterstock

U narodu se mogu čuti različite “teorije” o tome da li mobilni telefon privlači grom i da li je uopšte bezbedno telefonirati tj. koristiti mobilni telefon za vreme grmljavine. Neke od tih “teorija” nisu ništa drugo nego urbani mitovi, dok se kroz neke od njih prožimaju i istinite tvrdnje, a više o svemu tome možete da pročitate u nastavku ovog teksta.

Pre nego što se dublje upustimo u materiju, napomenućemo da se ovaj tekst ne odnosi samo na mobilne telefone, već i na sve druge uređaje koji za prenos podataka koriste mobilnu mrežu tj. SIM karticu, kao što su tablet računari, laptopovi i sl.

Šta je zapravo udar groma?

Udar groma je kombinacija munje, tj. svetlosnog traga koji vidimo u trenutku groma, i grmljavine, tj. zvuka koji u tom prilikom čujemo. Do pojave groma dolazi kada se unutar oblaka formira veliko naelektrisanje, što dalje rezultuje pojavom veoma dugačke varnice, duge i do pet kilometara. Ova varnica, koju zovemo munja, se može javiti unutar jednog oblaka, između dva oblaka ili između oblaka i Zemlje.

Kako da znate da li ste bezbedni tokom grmljavine? Fizičar dr Nikola Cvetanović ističe da što je veći vremenski razmak između munje koju vidite i zvuka koji čujete - to ste bezbedniji - jer veći vremenski razmak znači i veću udaljenost mesta udara groma.

Ako vidite munju, a ubrzo zatim i čujete grmljavinu, npr. nakon manje od 5-6 sekundi, onda niste bezbedni. Munje putuju velikim brzinama, koje se mere u desetinama hiljada kilometara na čas.

Koliko je opasno koristiti mobilni telefon dok grmi?

Tekst koji su objavila tri londonska doktora u jednom izdanju časopisa “Britanski medicinski žurnal” od pre nekoliko godina, upozorava na opasnost nošenja mobilnih telefona za vreme nepogoda. Međutim, u Centru za istraživanje oluja u Tuskonu, u Arizoni, ističu da mobilni telefon ne predstavlja veću opasnost od toga kao da u džepu nosite metalni novac ili ključeve.

Istraživači ovog centra navode da ono što nosite sa sobom nema veze sa tim da li će vas udariti grom, a da opasnost može da predstavlja ukoliko razgovarate telefonom koji ima žicu, dakle kućnim telefonom. Grom bi proizveo ogromnu količinu energije koja bi se sručila u električni stub u blizini kuće, a kroz stub bi energija išla direktno u kuću i na kraju do vas, ukoliko u tom trenutku držite slušalicu na uhu.

Dr Nikola Cvetanović potvrđuje ovu tvrdnju, naglašavajući da mobilni telefon ne privlači grom. Ističe da je ono što privlači grom to kada se čovek nalazi sam na nekoj otvorenoj površini, a ne mobilni telefon. Dr Cvetanović takođe potvrđuje da je najveća opasnost u korišćenju žičnog telefona, jer može da dođe do udara putem žica, ukoliko grom udari negde u blizini.

Ukoliko grom udari u spoljne izolacije, uređaji u stanu mogu da se pokvare, pa je preporučljivo da tokom grmljavine isključite laptop računare, televizore, mikrotalasne rerne i sl.

Imajte u vidu da grom može udariti i u infrastrukturu vašeg TV odnosno internet operatora. To znači da nije dovoljno samo da isključite televizor iz struje, već je potrebno i da ih njega isključite kabl za televizijski signal. Iz istog razloga, isključite i kabl iz modema za internet.

Sada imate odgovor na pitanje da li mobilni telefon privlači grom. Svakako uvek budite oprezni kada se nalazite na otvorenom tokom grmljavine i gledajte da se što pre sklonite u zatvoreni prostor.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading