IZBACUJU VIRUSNE ČESTICE IZ TELA Nešto se čudno dešava sa astronautima u svemiru
Foto: Alo/shutterstock

 Mnogi geni koji doprinose imunološkoj funkciji su potisnuti tokom putovanja u svemir, prema studiji.

– Slabiji imunitet povećava rizik od zaraznih bolesti, koje onda ograničavaju sposobnost astronauta da obavljaju veoma zahtevan posao u svemiru. Ako infekcija ili stanje povezano sa imunitetom evoluira u stanje koje zahteva medicinsku negu, astronauti u svemiru imaju ograničen pristup nezi i lekovima, rekla je Odet Lanevil, autorka studije.

Sve je više dokaza koji ukazuju na to da su astronauti podložniji infekcijama dok su u svemiru. Oni koji dugo borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) često pate od osipa na koži, respiratornih i drugih bolesti. Takođe je dokazano da astronauti imaju tendenciju izbacivanja više virusnih čestica.

U studiji Frontiers, naučnici su proučavali ekspresiju gena u belim krvnim zrncima 14 astronauta, uključujući 11 muškaraca i tri žene, koji su živeli na ISS četiri do šest meseci između 2015. i 2019. godine. Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu u Otavi, a uzorci su uzeti pre, tokom i posle leta.

Epruvete sa krvlju se šalju u laboratoriju za izolaciju belih krvnih zrnaca, a potom i genetskog materijala.

RNK se sekvencira i rezultati se šalju na opsežnu analizu, objasnio je Laneuville. Ekspresija gena je proces kojim se uputstva u DNK pretvaraju u funkcionalni proizvod kao što je protein.

Obično je samo mali procenat gena uključen u bilo kom trenutku, dok su ostali potisnuti ili isključeni – upravo ovaj proces uključivanja i isključivanja poznat je kao regulacija gena. Regulacija gena je ključni deo normalnog razvoja, a na njenu ekspresiju u organizmu može uticati sredina u kojoj se organizam nalazi. Čini se da je to slučaj u svemirskim brodovima. U studiji, naučnici su identifikovali klaster gena koji kodira proteine u genima astronauta koji su bili potisnuti u svemiru.

- Ovde pokazujemo da se ekspresija gena vezanih za imunološke funkcije smanjuje kada astronauti stignu u svemir, a kada se nakon šest meseci vrate na Zemlju, dešava se suprotan proces, tvrdi Lanevil. Rezultati pokazuju da promene u ekspresiji ovih gena mogu dovesti do brzog slabljenja imunog sistema astronauta.

Na sreću po astronaute, naučnici su primetili da se većina pogođenih gena vratila na nivoe ekspresije pre leta u roku od godinu dana od povratka na Zemlju. Obično se to dešavalo još brže, već posle nekoliko nedelja.

Međutim, koliko je vremena potrebno da se imunološka funkcija astronauta u potpunosti oporavi, još uvek nije u potpunosti istraženo, a faktori kao što su starost, pol, izloženost patogenima u detinjstvu i genetske razlike verovatno igraju ulogu.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading