Otvorena izložba „Azerbejdžan – zemlja vatre” – sva čuda azerbejdžanske kulture na jednom mestu
Foto: Promo/Promo

U svom pozdravnom govoru, ambasador Azerbejdžana Njegova Ekselencija Kamil Khasiyev izrazio je zahvalnost saradnicima koji su pomogli organizaciju izložbe ističući da posebna zahvalnost pripada umetnicima i muzičarima na njihovom talentu i posvećenosti.

„Nacionalna umetnost, nacionalna muzika i nacionalni plesovi su živopisan izraz viševekovne kulturne i umetničke tradicije naroda Azerbejdžana. One govore univerzalnim jezikom lepote, harmonije i humanizma“, izjavio je Khasiyev.

Zemlja vatre, hramova mnogih religija, čudesne prirode, spoja istoka i zapada, pokazala je svu svoju veličanstvenost kroz koncert Državnog ansambla azerbejdžanske pesme i igre Fikreta Amirova koji je svojim predstavljanjem beogradskoj publici označio početak trodnevne izložbe. Kombinujući nacionalnu muziku, koreografiju i pripovedanje, ovaj ansambl pokazao je ukorenjenost Azerbejdžanaca u drevnom nasleđu i istoriji.

Odmah posle ove izvedbe, gosti su imali priliku da pogledaju kratki dokumentarni film o drevnim tradicijama tkanja ćilima u Azerbejdžanu – umetnosti koja spaja prirodu, istoriju i način života u ovoj evroazijskoj zemlji i koja je učinila da azerbejdžanski tepih bude dodat na listu nematerijalne baštine UNESKA krajem 2010. godine.

Ove večeri prikazan je još jedan biser azerbejdžanske kulture i prema oceni UNESKA, remek delo usmenog i nematerijalnog nasleđa čovečanstva– Mugham. Ova veoma složena umetnička forma u večerašnjem izvođenju „Mugham“ tria i Jasmine Trubetaš jedna je od mnogih klasičnih kompozicija koja spaja klasičnu poeziju i specifičnu lokalnu i muzičku improvizaciju.

Tokom izložbe zaljubljenici u očaravajuće svetske kulture imaće prilike da u beogradskoj „Madleni“ vide tradicionalne azerbejdžanske tepihe Azerhalča kao i Karabah - nacionalnu azerbejdžansku nošnju dizajnera Gulnare Halilove. Na mestu koje će biti posebno zanimljivo najmlađima, biće prikazani i ručno rađeni likovi igračaka inspirisani azerbejdžanskim folklornim pričama azerbejdžanske umetnice Diane Isajeve.

Osim toga, na izložbi „Azerbejdžan – zemlja vatre” prikazani su i crteži rađeni u tuš tehnici i apstraktne slike inspirisane arhitekturom Bakua i lepotama Apšeronskog poluostrva azerbejdžanske umetnice 

Jevgenije Turkoglu, koja živi i stvara u Beogradu.

Posebnu pažnju privukli su radovi dizajnerke Leyle Khasiyeve, doktorke medicine po obrazovanju, a umetnice po strasti. Tehniku kurama, poznatiju kao prošivanje ili patchwork, Khasiieva je primenila na izradu nameštaja dodavši joj tako duh inovativnosti.

Na samom kraju, posetioci su uživali u degustaciji azerbejdžanskog čaja i „pahlave” najpoznatijeg nacionalnog slatkiša napravljenog od tankih slojeva peciva sa medom i seckanim orasima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading