U SLAVU BORCIMA Predstavljena diorama "Boj na Košarama"
Foto: Printscreen/Printscreen

Na dan 14. aprila vojnici VJ krenuli su u napad na Maja Glavu. Rastojanje između dva protivnička rova nije bilo veće od 50 metara.

VJ nije uspela da u potpunosti zauzme Maja Glavu, ali je prekinula albansko artiljerijsko delovanje sa tog vrha.Tu je front stabilizovan,bez ikakvih promena na linijama do kraja rata.

U SLAVU BORCIMA Predstavljena diorama

Printscreen

 

U čast hrabrih momaka Radojica B. Babić je predstavio dioramu "Boj na Košarama", u "Etno kompleksu Delibašić" u Surduku.

On je ponosan na koji je način sve urađeno.

- Pet meseci smo radili zajedno, u ovaj projekat smo ušli tako što smo prvo prikupljali informacije, koristila nam je literatura koja je izlazila, pojedinačne priče, kao i iskustva nekoliko vojnika i starešina, objasnio je Babić.

U SLAVU BORCIMA Predstavljena diorama

Printscreen

 

Autor je rekao da je sve zamislio u svojoj glavi.

- Ja sam to u mojoj glavi zamislio ali jednostavno to se ne može prikazati verodostojno kako je to zaista izgledalo, tu je jedan vrlet, jedan krš tamo, tako da sam ja sebi ovde dao umetničke slobode da napravim priču, koja se možda nije desila u jednom danu. Ovde je suština priče, tu su između ostalih junaci, momci, koji su držali 50 sati mnogo brojnijeg neprijatelja i uspeli da se odbrane dok nije stiglo pojačanje, rekao je autor Radojica B. Babić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading