,,Vek Borbe’’ u Lazarevom gradu
Foto: Printscreen/Foto: Alo!

Postavka koja se sastoji od preko 200 fotografija će u naredne dve nedelje krasiti ambijent zadužbine slavnog umetnika Milića Stankovića, u čijoj galeriji se nalazi i njegova dela.

 Prisutnima se obratila direktorka KC Kruševac, Violeta Kaplarević, koja je istakla da sam naziv izložbe mnogo govori, a prvenstveno to, da je Borba ime koje dugo traje.

- Čast nam je da je prestonica cara Lazara, odnosno Kruševac upravo jedan od 17 gradova gde će biti upriličena ova izložba. Nedavno sam bila na obeležavanju 101 godine postojanja imena Borba, kada je KC Kruševac uručeno prizanje, a naše poznanstvo započeto je pre više od dve godine, u mesecu kada je Kruševac obeležavao 650 godina postojanja.Tom prilikom Kruševačkom kulturnom centru Borba je donirala 100 knjiga. Sigurna sam da ćemo nastaviti zajedničku saradnju u ovom pravcu, poručila je Kaplarevićeva. 

Direktoru  Borbe, Andriji Jorgiću, nedavno je uručeno priznanje ,,Slovo ljubve“ koje mu je upravo dodelio KC Kruševac, a čiji je novčani deo, Jorgić preusmerio na rekonstrukciju crkve Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Jorgić se obratio prisutnima istakavši na šta je to posebno ponosan u toku proteklog veka postojanja kuće Borba.

-Ponosan sam na prvih 100 godina imena Borba, ponosan sam i na onih prvih 19 brojeva Borbe koje su se štampale u Užičkoj republici, kao i na onih drugih 12 000 primeraka koji su štampani nakon oslobođenja Beograda, a svoj put su pronašli na Sremskom frontu za podizanje morala partizanima. Nekadašnja Borba predstavljala je borbu protiv fašizma, danas, Borba je stub borbe za kulturu, izjavio je Andrija Jorgić.

Izložbu je otvorio narodni poslanik Zoran Tomić, koji je iskazao veliku čast što mu je pripala ova uloga i podsetio je na vrednosti na kojima se časopis Borba fokusira.

-Neizmerna čast mi je da danas otvorim ovu izložbu. Ovo je jedna mala retrospektiva Borbe koju smo mi kao nacija vodili tokom Drugog svetskog rata, da bi podigli našu zemlju i stvorili bolju budućnost za nove generacije. Uvek mi je srce puno kada vidim ćirilično pismo i drago mi je da časopis Borba promoviše upravo to. Imamo istoriju i kulturu kojom možemo da se ponosimo i hvalimo, a oni koji se malo bolje razumeju u nauku znaju da ćirilično slovo ć u kvantnoj fizici je uzeto iz našeg pisma. Pozivam sve da posete izložbu u što većem broju, jer ova izložba predstavlja jednu vrstu nadahnuća za nas da nastavimo svoju Borbu, rekao je Tomić.

 Andrija Jorgić uručio je Legatu ,,Milića od Mačve“ i Kulturnom centru Kruševac zahvalnice za doprinos u realizaciji izložbe, kao i simboličan poklon u vidu fotografija Milića od Mačve iz Borbine bogate fotodokumentacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading