PEŠČANA OLUJA, PA SNEG! Poznati meteorolog objasnio šta je pogodilo Srbiju!
EPA

Zbog olujnog vetra koji je izavao peščanu oluju na putu Subotica – Bačka Topola dogodio se lančani sudar u kome je učestvovalo 14 vozila. Povređeno je 11 osoba a dvoje je zadržano u bolnici.

Osam osoba povređeno je u Jagodini kada je jak olujni vetar iščupao lim sa krova jedne zgrade.

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović kaže za RTS da je vetar bio izuzetno jak, brzine od oko 23 metra u sekundi, što je oko 83 kilometara na čas.

"To je blizu granice orkanskog vetra. Jak olujni vetar je uz reljef terena i suvo vreme doveo do teških posledica", objašnjava Mihajlović i dodaje da on spada u opasne meteorološke pojave.

Šta izaziva krupu

Krupa, koja se izlučuje u vidu okruglastih belih, neprozirinih zrna veličine dva do pet milimetara, dešava se zbog velikih temperaturnih razlika po visini.

"U Beogradu je bilo oko sedam stepeni sa krupom, dok je ne nekoliko stotina metara u visini ona je bila na vrednostima ispod nule a sve je to pratila oblačnost", navodi Mihajlović.

"Uz krupu je uobičajeno da je prati mešavina kiše i snega. Nekoliko minuta padala susnežica koja je prešla u krupu sa oblacima koji ne donose dugotrajne padavine", dodaje Mihajlović.

Kako objašnjava, za vikend je bilo toplo vreme, tople vazdušne mase, u ponedeljak prodor hladne. "Granica između hladnog i toplog vazduha naziva se atmosferski front, a dalji priliv hladnog vazduha, horizotalna razlika vazdušnog pritiska uslovio je hladan vetar na širem prostoru Panonske nizije".

Takvo vreme zahvatilo je nekoliko stotina kilometara, a prema rečima Mihajlovića, većina meteoroloških stanica u Srbiji zebeležila je pojavu olujnog vetra.

Mihajlović kaže da se u narednom periodu ne očekuju snažni udari vetra. "Sledi period toplijeg vremena sa češćom pojavom kiše", zaključuje Mihajlović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading