temperature
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/serbialive

Inače, ova vrelina do juga Evrope i našeg područja stiže usled uticaja termičkog visinskog grebena i veoma izraženog jugozapadnog visinskog strujanja, piše meteorolog Đorđe Đukić, prenosi Telegraf.

Sve ovo dodatno je pojačano i uticajem ciklona sa centrom iznad jugozapadne Evrope.

Dakle, pod uticajem ove sinoptičke situacije vreme narednih dana na Apeninskom i Balkanskom poluostrvui biće vedro i vrelo, uz temperature i do 40°C.

 

 

Osim vrele vazduše mase, do Evrope će sa severa Afrike preko zapadnog i centralnog Mediterana stizati i ogromne količine čestica pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Glavnina puta ovog oblaka peska i prašine biće iz Alžira preko zapadne polovine Mediterana, Majorke, Sardinije, Sicilije i Korzike sve do severa Italije, Alpa, juga i istoka Francuske, juga Nemačke, a potom će ovaj "oblak" prekriti celu centralnu i južnu Evropu.

Kada je reč o našem području, Srbija će biti na rubnom delu, ali će ove čestice stići i do naše zemlje, dok se znatno više peska očekuje u atmosferi iznad Jadranskog mora.

S obzirom na to da se narednih dana iznad napomenutih predela Evrope, našeg regiona i Srbije biti dosta peska i prašine iz Sahare, atmosfera će biti veoma zamućena, a što će biti vidljivo time što plavo nebo neće biti u potpunosti plavo, a u predelima sa padavinama, očekuje se prljava kiša sa napomenutim česticama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading