PLJUŠTI SNEG I SIJA SUNCE U BEOGRADU! Zima još nije gotova, a tek stiže drastično pogoršanje vremena
Foto: Shutterstock

Jod danas će ka nama u jakom severozapadnom vazdušnom strujanju prodirati hladan i nestabilan vazduh. Preovlađivaće promenljivo oblačno i veoma vetrovito, posebno na severu i istoku regiona, piše Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

Sredinom dana i posle poden biće lokalne pojave pljuskova kiše, krupe i snega. U predelima preko 700mnv pljuskovi snega mogu biti obilniji i nošeni jakim vetrom davati kratkotrajnu vejavicu, dok je pojava pljuska snega ponegde moguća i u nizijama zbog vrlo niskih temperatura u slojevima atmosfere gde se padavine obrazuju. Krajem dana razvedravanje uz slabljenje vetra. Dnevni maksimum od +4 do +8 što je znatno ispod proseka.

- U noći ka sredi malo do umereno oblačno ili pretežno vedro uz veliku opasnost od pojave mraza. Najveća opasnost od pojave mraza će postojati u predelima preko 600mnn kao i u nizijama gde noć bude vedra, a vetar brzo oslabi. Jačina mraza će zavisiti od lokalnih karakteristika terena, ali u predelima preko 500mnv on bi mogao biti od -6 do -2, dok bi se u nizijama mogao kretati od -2 do 0 stepeni Celzijusa - predviđa Čubrilo.

U sredu posle hladnog jutra tokom dana umereno do znatno oblačno ali uglavnom suvo i toplije u odnosu na nekoliko proteklih dana. Vetar slab do umeren, zapadni i jugozapadni, dok će se dnevni maksimum kretati od +8 do +14 stepeni celzijusa.

U četvrtak posle prohladnog jutra koje će uglavnom biti bez mraza tokom dana promenljivo oblačno i još toplije, dok se u noći ka petku nad središnjim i severnim delovima regiona može očekivati prolazna kiša. Dnevni maksimum u četvrtak i petak od +10 do +19 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

Već za naredni vkend je sve izglednije novo pogoršanje vremena. Ovog puta zahlađenje ne bi trebalo biti toliko jako kao aktuelno ali je sve izglednije formiranje sekundarnog ciklona koji bi se duže zadržao nad našim delom Evrope.

Modeli još uvek nemaju tačan položaj tog ciklona i zbog toga se proračuni količine padavina jako razlikuju. Jutarnji proračun GFS-a je veorvatno nerealno obilan sa količinom padavina, dok je proračun ECMWF-a verovatno nerealno slab sa količinom padavina za sever regiona.

Pogled na ansamble kartu vazdušnog pritiska ECMWF modela za 02.04. pokazuje koliko još ima nesugurnosti kada je položaj tog ciklona u pitanju i srednja vrednost 50 članova ansamble niza stavlja centar ciklona bilo gde od južnog Jadrana pa sve do juga Ukraine. Tek za 2-3 dana ćemo imati sigurnije simulacije za početak aprila ali je sve izvesnije da nas čeka ralativno hladno i kišovito vreme, barem u prvih 5-6 dana. Temperature bi ponovo bile ispod proseka (verovatno do +5 do +12 stepeni Celzijusa) te bi više planine mogle imati i snežne padavine. Neki udaljen signal za moguće otopljenje za sada stoji posle 09.aprila, zaključuje Čubrilo i dodaje:

- Pred nama je još jedna jako problematična noć zbog velike opasnosti od pojave kasnog mraza i dalje štete na cvetnicama.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Čula sam

28.03.2023 19:25

Da sneg veje. Da može i da pljušti, to prvi put čujem u životu!