MICHELIN PRIZNANJA ZA 17 BEOGRADSKIH RESTORANA Održana dodela Mišelin priznanja beogradskim restoranima koji su se našli u vodiču za 2023. godinu
Foto: Promo/Željko

Naime, 2. februara se u prostorijama Turističke organizacije Srbije, u saradnji sa kompanijom METRO Cash & Carry Srbija, održala dodela Mišelin priznanja beogradskim restoranima koji su se našli u renomiranom Mišelin vodiču za 2023. godinu.

Na skupu su govorili Dunja Đenić, pomoćnica Ministra turizma i omladine, Marija Labović, v.d. direktor Turistička organizacija Srbije, André Rinnensland, generalni direktor, METRO Srbija i predstavnik Michelin Vodiča.

U vodiču u kategoriji preporučenih restorana u Beogradu za 2023. godinu se nalaze, pored novonagrađenih restorana SkyLounge, Metroplitan Grill, Twenty Two i restorani Bela Reka, Comunale, Caffè e Cucina, Ebisu, Enso, Gušti mora, Homa, Iva New Balkan Cuisine, JaM, Lagouste, Legat 1903, Magellan, Mezestoran Dvorište, Salon 1905 i The Square, koji su se našli i u prošlogodišnjoj selekciji. U okviru druge selekcije od navedenih restorana, oznaku „Bib Gourmand“ ponovo je dobio restoran Iva New Balkan Cousine. Priznanje „Bib Gourmand“ dobijaju restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta i koji nude odličnu vrednost za uloženi novac. Restoran Bela Reka se i dalje ohrabruje zbog posvećenosti održivosti, sa posebnim akcentom na upotrebu lokalnih proizvoda i očuvanje tradicije.

Svečana dodela je organizovana u prostorijama Turističke organizacije Srbije, koja je tokom prethodnih godina uložila izuzetne napore u internacionalnu promociju srpske gastronomije i turističkih potencijala i dolazak Mišelin vodiča u Beograd.

Vlasnici i šefovi kuhinja 17 renomiranih objekata dobili su čuvenu Mišelin pločicu, koja potvrđuje kvalitet, raznolikost i kreativnost hrane i usluge koju nude.

Priznanja nagrađenim ugostiteljima uručili su Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine, Marija Labović, v.d direktorka Turističke organizacije Srbije i André Rinnensland, generalni direktor kompanije METRO Cash & Carry Srbija, kao zvanični partneri MIŠELIN Vodiča za Beograd.

’’Do samo pre par godina organizacija svečanosti na temu selekcije beogradskih restorana za Michelin vodič bila je vizija koju smo imali, kojoj smo težili i do koje smo, uz angažovanje svih nas, i došli. Aktivno smo radili na unapređenju saradnje i konkretizaciji aktivnosti sa turističkom privredom, što se direkto reflektovalo kroz povećanje broja selektovanih restorana u pomenutom vodiču. Dolazak Michelin-a u Srbiju dodatno je doprineo boljoj vidljivosti i pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije na svetskom tržištu, a u prilog tome govori činjenica da je za 33% stranih turista gastronomija osnovni motiv dolaska. Prezentovanje gastronomske turističke ponude Srbije je šansa za kreiranje brenda zasnovanog na autohtonim vrstama proizvoda i to je prilika da se gastronomija Srbije izdiferencira kao poseban turistički proizvod.’’, izjavila je Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine.

Željko

 

 

’’Raduje me što smo danas, godinu dana nakon prve selekcije, opet tu da zajedno proslavimo nove uspehe i dodelimo Michelin pločice restoranima koji pažljivo odabranim menijima i kvalitetom usluge prave razliku u gastronomskoj ponudi Srbije. Svi oni na najlepši način doprinosite promociji Srbije i jačanju pozitivnog imidža naše zemlje. Kontinuitet i pozitivan trend sa Michelin-om prati i pozitivan trend u turizmu Srbije, tako da je 2022. godina bila godina novih rekorda kada govorimo o broju turista, broju noćenja i ostvarenom deviznom prilivu. U istraživanjima koja sprovodimo turisti najvišim ocenama cene gastronomsku ponudu Srbije koja, uz aktivan odmor i kulturno-istorijsko nasleđe, čini važan kriterijum prilikom izbora destinacija za putovanje, a preporuka Michelin-a to dodatno potvrđuje.’’, izjavila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Željko

 

 

„Nastavak uspešne selekcije Michelin Vodiča za Beograd pokazatelj je snage i kvaliteta domaćeg ugostiteljstva i srpske gastronomske scene. METRO, kao partner Michelin Vodiča širom sveta, posebno se ponosi i partnerstvima koja ima sa gotovo svim nagrađenim restoranima u Beogradu. Za nas je uspeh nagrađenih restorana podjednako važan kao i naš uspeh, ali i doprinosi osećaju odgovornosti da, kao veletrgovac koji snabdeva i podržava HoReKa sektor, uvek budemo pouzdan partner i nudimo domaće i svetske proizvode, treninge i usluge na najvišem nivou“, rekao je André Rinnensland, generalni direktor kompanije METRO Cash & Carry Srbija.

Željko

 

 

Podsetimo, 2021. godine su iz Mišelina naveli da je geografska lokacija između Istoka i Zapada i bogatstvo razmene kroz istoriju, kao i višestruka kuhinja u Srbiji stvorila snažnu i raznoliku kulturu u kojoj obiluju turski, mađarski i uticaji ostalih zemalja sa Balkana.

Srbija je prepuna plodne i bogate zemlje i samim tim pruža visokokvalitetnu selekciju namirnica tokom cele godine, što hrane, što pića, a naročito se ističu vina. Dolazak Mišelina na srpsko tržište privućiće posetioce da kroz srpsku kuhinju nauče više o našoj zemlji.

Komentari (0)

Loading