Zakazivanje kod specijaliste svakodnevno
Grad Subotica
Zakazivanje kod specijaliste svakodnevno

Alo

 

- Do sada je od 1. do 5. u mesecu bilo zakazivanje specijalističkih pregleda, mislim da onom pacijentu koji dođe 10. ili 15. u mesecu može biti veoma ugroženo zdravstveno stanje, pa i život. Želimo to da promenimo. Izabrani lekar postavlja indikacije da li mu je potreban specijalistički pregled i opšta bolnica ili zdravstveni centar biće u obavezi da mu obezbede specijalistički pregled - izjavio je Đerlek.

Naglasio je da će izabrani lekar odlučivati da li su potrebni specijalistički pregledi i da tu ne sme da bude zloupotreba i ispunjavanja želja pacijentima.

Đerlek smatra da domovi zdravlja moraju da rade ono što su nekada radili, i najavio da će se zbog toga povećati broj specijalističkih službi u njima, kao i nivo dijagnostike.

- Sigurni smo da dobrim planiranjem i dobrom analizom možemo rešiti 60 odsto slučajeva na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja, a rasteretiti kliničke centre - istakao je Đerlek, i dodao da će se u domovima zdravlja ubuduće raditi one analize koje će brzo omogućiti lekarima da procene da li je nešto hitno ili nije.

- Jedan od primera je PSA test, za muškarce za prostatu i debelo crevo, kod žena za dojku i matericu. Putem PSA testa možemo odmah videti da li se radi o hitnosti ili ne. Naravno, i hormone štitaste žlezde gde ne moramo zakazivati specijalistički pregled kod endokrinologa pa ga čekati nekoliko meseci - zaključio je Đerlek u gostovanju na RTS-u.

Istakao je da pacijenti koji ne budu mogli da dobiju termin za specijalistički pregled treba da se obrate direktoru zdravstvene ustanove, jer je on lično odgovoran za obezbeđivanje termina pacijentima, a druga mogućnost je kabinet Ministarstva zdravlja. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading