HEMOFARM Konstantno u potrazi za savremenom terapijom koja omogućava efikasno lečenje: NAUKA I KREATIVNOST u službi zdravlja
Alo/Hemofarm

Jedan od najznačajnijih zadataka u farmaceutskoj industriji svakako je konstantno traganje za što adekvatnijom savremenom terapijom, koja omogućava efikasnije lečenje, bolji kvalitet života i veće mogućnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja.

- Farmaceutski razvoj u Hemofarmu postoji više od 30 godina i u tom periodu smo razvili više od 300 novih proizvoda. Ove godine obeležavamo tri decenije od lansiranja na tržište Srbije prvih proizvoda koji su razvijeni u našim laboratorijama, a to su Midol i Diklofenak tablete. Zahvaljujući visokom kvalitetu naših lekova, ali i dijetetskih proizvoda i medicinskih sredstava, proizvodi Hemofarma prisutni su u 34 zemlje sveta na četiri kontinenta – kaže magistar farmacije Vesna Cvrkota, direktor Službe farmaceutskog razvoja u Hemofarmu.

Generički lekovi sa dodatnom vrednošću

Sjajan ekspertski, multidisciplinarni tim i dugogodišnje iskustvo u razvoju gotovo svih farmaceutskih formi, najkraći je opis Hemofarmove Službe za farmaceutski razvoj. Timovi stručnjaka rade u laboratorijama opremljenim po najvišim svetskim standardima, a zbog kompleksnosti posla timove čine farmaceuti, tehnolozi, hemičari, fizikohemičari.

- Veliku pažnju posvećujemo razvoju naših zaposlenih i intenzivno podržavamo njihovo konstantno usavršavanje, pa svake godine imamo nove kolege koji uspešno završavaju doktorske, specijalističke, master studije. Blisko sarađujemo sa univerzitetima i laboratorijama u Srbiji i inostranstvu. Pratimo svetske trendove u farmaceutskoj industriji i visoke zahteve implementiramo u svakodnevnom radu – objašnjava naša sagovornica koja je i sama specijalista Industrijske farmacije.

A cilj je ne samo razviti visokokvalitetan generički lek koji će po svom kvalitetu, terapijskoj efikasnosti i bezbednosti biti jednak originatorskom leku već zahvaljujući znanju i kreativnosti ovih stručnjaka mnogi Hemofarmovi generički lekovi imaju dodatne vrednosti.

HEMOFARM Konstantno u potrazi za savremenom terapijom koja omogućava efikasno lečenje: NAUKA I KREATIVNOST u službi zdravlja

Alo/Hemofarm

 

- U dodatne vrednosti svakako spadaju povoljniji uslovi čuvanja leka i duži rok trajanja leka, koji postižemo ili drugačijim proizvodnim postupkom, ili specifičnostima u sastavu formulacije koja je u nekim segmentima kvalitetnija, što omogućava stabilnost tog leka, primera radi, u periodu od 5 godina, dok je originator za isti lek ostvario stabilnost od 3 godine. Naši timovi konstantno tragaju za savremenijim i boljim rešenjima – objašnjava magistar farmacije Vesna Cvrkota.

Uvek proveriti i biti prvi

U Hemofarmu je ključno pravilo, uvek proveriti!

- Prilikom nabavke bilo koje sirovine, ne oslanjamo se na garancije ili podatke koje nam je dostavio proizvođač, već radimo detaljnu proveru supstance u našim laboratorijama. Utvrđujemo da li je zaista to ta supstanca, ispitujemo stepen čistoće, proveravamo sadržaj, aktivitet, da li ima neke organske rastvarače koji su zaostali iz proizvodnje a nisu dozvoljeni u toj količini. Radimo sve te provere, jer kvalitet u farmaciji za nas nema alternativu, a bezbednost budućeg leka je imperativ – ističe naša sagovornica.

Centar znanja i kreativnosti

Služba farmaceutskog razvoja u Hemofarmu centar je znanja i kreativnosti. Novim generičkim lekovima Hemofarm širi svoj portfolio proizvoda kao i terapijsku pokrivenost. Pažljivo se prate određeni originatori, a lek razvija više godina unapred sa ciljem da se novi proizvod plasira na tržište odmah nakon isteka patentne zaštite originatora.

HEMOFARM Konstantno u potrazi za savremenom terapijom koja omogućava efikasno lečenje: NAUKA I KREATIVNOST u službi zdravlja

Alo/Hemofarm

 

- Mi sada radimo na razvoju generičkih lekova koje ćemo plasirati posle 2030. godine. Rad je dugotrajan, složen, veoma opsežan. Aktivno pratimo kojim originatorskim lekovima ističe patent 2030. i mnogo unapred moramo sve da predvidimo kako bismo bili prvi sa tim generičkim lekom u apotekama, kako bi Hemofarm bio prvi koji će za pacijente u Srbiji i naš zdravstveni sistem obezbediti veću dostupnost tog leka – poručuje Vesna Cvrkota, direktor Službe za farmaceutski razvoj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading