1.200 evra za 50 kvadrata na Zvezdari!
Foto: Shutterstock

Tome u prilog govore i novi oglasi, u kojima je za najam garsonjere od 23 ili 25 kvadrata potrebno izdvojiti i do 500 evra. Oni koji traže „nešto normalno“ i povoljnije okreću se upravo mrežama i prijateljima koje mole za pomoć, „jer od oglasa nema ništa“.

„Ajde da probam još jednom, mada sam izgubila svaku nadu. Cimerka i ja tražimo mali stan ili garsonjeru u Beogradu, do 300 evra, ako znate nekoga ko zna nekoga, pomozite. Hvala unapred“, napisala je jedna devojka koja je, kako kaže, u potrazi za krovom već mesecima.

Čak i ako po strani ostavimo činjenicu da se jednosoban stan luks kategorije ceni i po 2.900 evra mesečno, ni oni za prosečne građane - prosečnih cena, nisu prihvatljivi nikome sa prosečnom platom.

Pitali smo vlasnika stana J. S. (ime poznato redakciji) koji jednosoban stan na Zvezdari nudi za 1.200 evra za mesec dana da li smatra da je ta cena u redu i koga očekuje da ugosti za te pare.

- Ako zovete samo da se raspitujete, nemamo šta da razgovaramo. Svaka roba ima svog kupca, ja od ovoga ne odustajem, a kada mi dođe Rus, moći ću da vam mašem hiljadarkom - rekao je on kratko i zalupio slušalicu.

Kako je za Alo! rekao agent za nekretnine Ivan Božić, mnogi Beograđani koji čekaju Ruse i Ukrajince propustili su normalne ljude iz Srbije koji bi iznajmili stan po pristupačnijoj ceni.

- Ostaju praznih šaka, iako im govorim da ne propuštaju priliku. Ima naših ljudi koji bi im čuvali i održavali stan, ali džabe, vode se parolom „čekam bogatog Rusa“.

Od kurioziteta koji se mogu naći u oglasima izdvajamo stan od 42,3 kvadrata na Voždovcu za 700 evra, podrumsku garsonjeru na Paliluli za 300 evra i 50 kvadrata na Dorćolu za 720 evra.

 

RGZ PREDSTAVIO INDEKS CENA

Indeks cena stanova u Srbiji u trećem tromesečju 2022. iznosi 138,08 i prikazuje oštar rast cena stanova koji traje već celu godinu. Po rastu cena prednjače regioni Vojvodina i grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko tromesečja najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije.

1.200 evra za 50 kvadrata na Zvezdari!

Tanjug

 

Ovaj indeks upravo je predstavio Republički geodetski zavod, a razvijen je na osnovu modela za masovnu procenu.

 

Manje kupoprodaja

Broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji je za 5,6 odsto u odnosu na isti period 2021. što ukazuje na smirivanje tržišta. S obzirom na to da cene i dalje rastu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova i dalje je u porastu, i to za 12 odsto u poređenju sa trećim tromesečjem 2021. Ovakva slika predstavlja osetno usporavanje rasta tržišta budući da je ukupna vrednost kupoprodaja stanova u prethodnom tromesečju bila veća za čak 26,1 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading