BRITANCI KOPIRAJU SRBIJU! Dosetili se: Kopiraju naš metod uštede struje
Foto: RINA

Name, najveći britanski snabdevač energijom će plaćati svojim kupcima da smanje količinu električne energije koju koriste u vreme špica, kada se najviše energije troši, kako bi smanjili pritisak na mreže.

„Britiš gas“ je saopštio da se nada da će se 100.000 kupaca prijaviti za ovu uslugu, koju su nazvali „usluga fleksibilnosti“, a koju je osmislila nacionalna mreža. 

Kako su objasnili, oni će svim svojim potrošačima prvo poslati imejlove u kojima će ih pitati da li žele da uđu u sistem štednje, što je u Srbiji daleko jednostavnije rešeno, pa je svakom građaninu automatski smanjen račun čim je smanjena potrošnja.

- Ovakav pristup treba da pomogne u upravljanju glavnim energetskim potrebama i zahtevima i pretenduje da postane glavni princip tržišta u narednim godinama - rekao je izvršni direktor kompanije Kris O’Šea i dodao:

BRITANCI KOPIRAJU SRBIJU! Dosetili se: Kopiraju naš metod uštede struje

Alo

 

- Električna mreža se suočava s uvećanim pritiskom i pametna tehnologija igra ključnu ulogu u upravljanju zahtevima u špicu potražnje - redukovanje potrošnje smanjiće račune potrošača - objasnio je on isti princip koji je još u septembru predložen u Srbiji.

Prema njihovim planovima, vlasnicima kuća biće plaćeno oko četiri funte za svaku ušteđenu jedinicu električne energije u pomenutom špicu.

Takođe, planiraju da dopune ovaj sistem tako što će svakog dana korisnicima slati poruke da ih podsećaju da je šest sati i da počinje period opterećenja mreže, te da bi trebalo da isključe rerne i televizore i da krenu u jednočasovnu šetnju, piše „UK njuz“. Dakle, dok se u Srbiji svaka ušteda nagrađuje, Britanci ipak gledaju da olakšaju sebi, pa građanima savetuju da menjaju svoje navike i štede baš onda kada odgovara državi.

Izbegavaju Francuze

Ako bi energetska mreža bila u stanju da ubedi ljude da smanje potrošnju tokom konkretnih sati, država, pa ni oni - neće morati da nabavljaju i plaćaju skuplju struju iz drugih izvora - kao što je uvoz iz Francuske.

Milion i po Srba štedelo struju

Srbi su se poneli odgovorno i uštedeli su čak 11 odsto struje u oktobru u poređenju s potrošnjom u istom mesecu prošle godine! Od 3,37 miliona domaćinstava u Srbiji koja koriste električnu energiju, njih 45 odsto smanjilo je potrošnju za 13 odsto, rečeno je za Alo! u EPS-u. Prema rečima direktora snabdevanja električnom energijom u ogranku EPS Snabdevanje Aleksandra Bjeličića, pravo na popust na račun za struju ostvarilo je 1,5 miliona domaćinstava.

BRITANCI KOPIRAJU SRBIJU! Dosetili se: Kopiraju naš metod uštede struje

Alo

 

- Najveći broj domaćinstava je ostvario popust od 30 odsto i takvih je oko 700.000. Popust od 15 odsto ostvarilo je 554.000 domaćinstava, odnosno 16 odsto od ukupnog broja, dok je osam odsto ostvarilo popust od 20 procenata, odnosno njih je 264.000 - naveo je Bjeličić. 

Najviše su štedeli građani Beograda, Sremske Mitrovice, Subotice i Zrenjanina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading