struja
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Da bismo primenili štednju u praksi, važno je dodatno se informisati o načinu rada određenih uređaja. To je bitno jer često imamo pogrešnu pretpostavku da isključivanjem određenog uređaja prekidamo potrošnju struje. Na žalost, to nije uvek slučaj, jer se neki uređaji ponašaju drugačije!

Televizori:

Većina nas isključuje televizor pritiskom na crveno dugme, ali to ga ne isključuje potpuno, već ga stavlja u Standby režim. To znači da struja i dalje prolazi kroz uređaj i da i dalje troši energiju, što možda nije očigledno na mesečnom nivou, ali se može primetiti na godišnjem nivou. Preporuka je isključiti televizor iz struje kad god je to moguće, posebno ako je energetska oznaka uređaja niža od A.

AKO MISLITE DA ISKLJUČEN UREĐAJ NE TROŠI STRUJU, VARATE SE Ovih 5 uređaja koriste električnu energiju i kada ne rade!

Schutterstock

 

Frižideri i zamrzivači:

Ovi uređaji su stalno uključeni iz očiglednih razloga, pa je oko 12% potrošnje struje domaćinstva rezervisano za njih. Iako ih ne možemo isključiti kad napuštamo kuću, možemo preduzeti korake da ih učinimo efikasnijim. Redovno čišćenje unutrašnjosti i spoljašnjosti frižidera pomaže da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto važi i za povremeno odmrzavanje kako se ne bi stvarale zalihe leda. Takođe, korisno je držati vrata frižidera i zamrzivača što kraće otvorenim. Aktiviranje EKO režima rada kad ne koristite ove uređaje može takođe uštedeti energiju.

Konzole:

Konzole za video igre često se ne isključuju potpuno kako bi se igre brže pokrenule, ali i dalje troše struju. Preporučuje se isključivanje konzola iz struje kad se ne koriste, posebno jer konzole mogu trošiti velike količine struje tokom igranja.

Punjači:

Punjači za telefone i druge uređaje ne moraju biti neprestano priključeni na izvor struje jer to troši energiju i novac. Isključivanjem punjača kad se ne koriste možemo uštedeti energiju i primetiti razliku u potrošnji.

punjenje telefona

Shutterstock

 

Evo pet uređaja koji često ostaju uključeni, a troše struju čak i kada mislimo da nisu aktivni, prema podacima sa sajta BrightSide:

Punjač mobilnog telefona bez telefona: Iako nema telefon prikačen, punjač mobilnog telefona troši prosečno 1.2 vata struje dnevno (minimalno).

TV tj. kablovski tjuner: Kablovski tjuner na televizoru troši oko 22 vata struje dnevno.

Televizor: Sam televizor troši oko 24 vata struje dnevno, iako je isključen.

Računar ili laptop: Čak i kada nisu u upotrebi, računar ili laptop mogu potrošiti oko 96 vati struje dnevno, piše mondo.rs

Uređaji sa digitalnim tajmerom: Uređaji koji imaju digitalni tajmer mogu trošiti oko 108 vati struje dnevno, čak i kada nisu aktivni.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading