STIGLA JE JESEN, A SRPSKA TOSKANA PROCVETALA! Narodno verovanje kaže da to nije dobro (FOTO)
Foto: RINA

"Ovih dana sve nas je iznenadila pojava cvetanja višnje, ali i cvetanje bagrema i kestena. U početku nisam mogao da verujem kad sam iz daljine primetio da se beli cvet, ali kad sam prišao bliže bagrem je cvetao kao da je proleće uveliko u toku“, kaže meštanin sela Belosavci gde je i uočena ova fenofaza.

Foto: RINA

 

Prema rečima starijih iz ovog sela ovakva pojava nagoveštava da će zima biti oštra i duga.

"Uvek se govorilo da kada cveta voće po drugi put biće opasna zima, sad da li je to zaista tako ili je samo neko narodno verovanje niko nije zabeležio sa sigurnošću. Uglavnom, za biljku verovatno nije dobro jer dolaze hladni dani i uskoro će mrazevi pa će sigurno i biti oštećenja“, prepričavaju meštani.

Foto: RINA

 

 

Stručnjaci iz oblasti voćarstva potvrđuju da za biljku nije dobro kada cveta u periodu kad joj vreme nije, a ovakva pojava je upravo posledica klimatskih promena, odnosno fiziološkog poremećaja u biljci. Oni ističu da se klima izmenila a da biljka ne prepoznaje datume, pa je zbog toga može zavarati promena vremena. Zbog takvih temperaturnih klackalica poremeti se i fiziologija u biljci pa se kao i u ovim primerima cvetanje dešava dva puta.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu.

Komentari (0)

Loading