KRAJ AGONIJE Vlada Srbije novim merama ograničila cene i izvoz do 30. septembra
Alo

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je litar mleka u Srbiji do pre nekoliko dana koštao jedan evro, a u okruženju između 1,35 i 1,7 evra i da čim postoji takva razlika, prerađivačka industrija gleda da svoje proizvode proda skuplje.

- Srpsko tržište traži tu robu, proizvođači mleka traže cenu za svoju robu i dođe se u makaze da se desi kratkotrajna nestašica mleka - objasnio je ministar.

Nedimović je rekao da se nestašice nekada i veštački izazivaju, a da se sada dešava da ljudi kupuju i po 20 litara mleka.

KRAJ AGONIJE Vlada Srbije novim merama ograničila cene i izvoz do 30. septembra

Alo

 

Prema njegovim rečima, nova vlada Srbije će se pozabaviti merama vezanim za junice kako bi Srbija imala više mleka, ali to, kako je rekao, mora biti povezano i s mlekarskom industrijom.

Ocenio je da je na tržištu bilo mnogo špekulacija i dezinformacija na društvenim mrežama oko mleka, njegove cene, broja mlečnih krava u Srbiji.

Nedimović je ukazao i na još jedan problem, a to je, kako je rekao, Bugarska i Rumunija skoro i da nemaju mlečnu industriju, Severna Makedonija takođe nema mleka, a jedine dve države na ovim prostorima koje imaju dovoljno mleka su Srbija i Bosna i Hercegovina.

KRAJ AGONIJE Vlada Srbije novim merama ograničila cene i izvoz do 30. septembra

Alo

 

- Pitanje je samo gde mleko završi. Da li na srpskim policama, kao UHT mleko, ili u jogurtu, kiselom mleku, pavlaci, kojih ima dovoljno - zapitao je ministar, i dodao da su i s našeg tržišta kompenzovane nestašice mlečnih proizvoda u okruženju, kao što je recimo bilo u Austriji pre nekoliko meseci i da je zbog svega toga Vlada Srbije zabranila izvoz sirovog i pasterizovanog mleka do kraja septembra - rekao je ministar Nedimović.

Možda ćemo imati najbolju proizvodnju suncokreta

Žetva suncokreta se bliži kraju, prvi preliminarni rezultati očekuju se danas, a prema onome što se sada zna, možda ćemo imati istorijski maksimalnu proizvodnju suncokreta, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je rekao da suša nije bila u celoj Srbiji i da je bilo delova zemlje u kojima je palo dosta padavina.

- Suša je bila u severnom Banatu ponegde u srednjem i južnom Banatu i nekim opštinama severne Bačke, ali južno od Save i Dunava padavina je bilo dosta, a u tom delu je bilo 40 odsto posejanog suncokreta - izjavio je Nedimović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading