KRAJ AGONIJE Vlada Srbije novim merama ograničila cene i izvoz do 30. septembra
Alo

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je litar mleka u Srbiji do pre nekoliko dana koštao jedan evro, a u okruženju između 1,35 i 1,7 evra i da čim postoji takva razlika, prerađivačka industrija gleda da svoje proizvode proda skuplje.

- Srpsko tržište traži tu robu, proizvođači mleka traže cenu za svoju robu i dođe se u makaze da se desi kratkotrajna nestašica mleka - objasnio je ministar.

Nedimović je rekao da se nestašice nekada i veštački izazivaju, a da se sada dešava da ljudi kupuju i po 20 litara mleka.

Alo

 

Prema njegovim rečima, nova vlada Srbije će se pozabaviti merama vezanim za junice kako bi Srbija imala više mleka, ali to, kako je rekao, mora biti povezano i s mlekarskom industrijom.

Ocenio je da je na tržištu bilo mnogo špekulacija i dezinformacija na društvenim mrežama oko mleka, njegove cene, broja mlečnih krava u Srbiji.

Nedimović je ukazao i na još jedan problem, a to je, kako je rekao, Bugarska i Rumunija skoro i da nemaju mlečnu industriju, Severna Makedonija takođe nema mleka, a jedine dve države na ovim prostorima koje imaju dovoljno mleka su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Alo

 

- Pitanje je samo gde mleko završi. Da li na srpskim policama, kao UHT mleko, ili u jogurtu, kiselom mleku, pavlaci, kojih ima dovoljno - zapitao je ministar, i dodao da su i s našeg tržišta kompenzovane nestašice mlečnih proizvoda u okruženju, kao što je recimo bilo u Austriji pre nekoliko meseci i da je zbog svega toga Vlada Srbije zabranila izvoz sirovog i pasterizovanog mleka do kraja septembra - rekao je ministar Nedimović.

Možda ćemo imati najbolju proizvodnju suncokreta

Žetva suncokreta se bliži kraju, prvi preliminarni rezultati očekuju se danas, a prema onome što se sada zna, možda ćemo imati istorijski maksimalnu proizvodnju suncokreta, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je rekao da suša nije bila u celoj Srbiji i da je bilo delova zemlje u kojima je palo dosta padavina.

- Suša je bila u severnom Banatu ponegde u srednjem i južnom Banatu i nekim opštinama severne Bačke, ali južno od Save i Dunava padavina je bilo dosta, a u tom delu je bilo 40 odsto posejanog suncokreta - izjavio je Nedimović.

Komentari (0)

Loading