NIJE SAMO SINIŠA I profesori traže pravdu na sudu, Univerzitet povredio autonomiju
Tanjug

Odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnim odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu i Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova omogućiće svima koji smatraju da su nepravedno ostali bez akademske titule i zvanja, da potraže pravdu pred Upravnim sudom.

Slučaj doktorata Siniše Malog razlikuje se od ostalih samo u tome što je, zbog javne funkcije, pod medijskom lupom. Svakako nije jedini.

U nadležnosti Ustavnog suda nije vraćanje doktorata, jer ova najviša pravna instanca samo može da daje tumačenja i ocenu usklađenosti propisa. Doktorat Malom može da bude vraćen odlukom Upravnog suda, pred kojim je pravni tim ministra finansija već pokrenuo dva postupka.

NIJE SAMO SINIŠA I profesori traže pravdu na sudu, Univerzitet povredio autonomiju

Tanjug/Rade Prelic

 

 

Pravni stručnjaci od kojih smo zatražili tumačenje ove situacije kažu da Upravni sud ne može da ignoriše nove okolnosti u kojima propisi po kojima je doktorat oduzet više ne važe. To ukazuje da su pravni argumenti na strani Malog, tj. da ima osnova da odluka o poništavanju diplome bude poništena. Na isti način mogu da pokrenu postupak i univerzitetski predavači koji su oštećeni neustavnim propisima univerziteta. Ovim se, svakako ne ulazi u meritum - da li u nekom od osporenih radova ima elemenata plagiranja. Etičke komisije fakulteta i univerziteta i dalje imaju pravo da odlučuju o tome, da izriču kazne - javne opomene i osude, ali ne i da sankcija bude oduzimanje zvanja.

Ustavni sud ocenio je, zapravo, da su univerzitetski propisi neustavni i u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju, jer su se stavili iznad ovog zakona. Da bi tela univerziteta mogla da oduzimaju titule i zvanja, to bi moralo da bude predviđeno zakonom, a toga u zakonu - nema! Druga ključna zamerka je u tome što su se propisi primenjivali retroaktivno, što unosi pravnu nesigurnost. Tako su mogli da pokrenu pitanje akademske čestitosti i nekog pokojnog profesora i, ako utvrde plagijat, da posthumno oduzmu diplomu.

Inače, dva zahteva za ocenu ustavnosti po kojima je Ustavni sud postupao podneta su prošlog proleća, više od pola godine pre poništavanja ministrove doktorske diplome.

Kako saznajemo u Ustavnom sudu, Siniša Mali nije podnosio ustavnu žalbu nakon oduzimanja doktorskog zvanja.

Pred Ustavnim sudom našla se i treća inicijativa za ocenu propisa UB, koju su pokrenuli advokati prof. dr Đorđa Janaćkovića, koji je bio dekan  Tehnološko-metalurškog fakulteta (TMF). I protiv njega je vođen postupak pred Odborom za profesionalnu etiku UB, a ovo telo više puta je, kaže, upozoravalo da su propisi po kojima postupaju nezakoniti i neustavni.

- Na to su upozoravale i etička i stručna komisija TMF. Ne mogu da verujem da predsednik Odbora, koji je ujedno i profesor Pravnog fakulteta, nije znao da primenjuje propise koji su protivzakoniti i protivustavni - kaže prof. Janaćković za "Novosti".

- Inicijativa koju su podneli moji advokati ima istu osnovu kao i prve dve, s tim što se tiče još nekih pitanja u oblasti upravnih postupaka.

On kaže da će, nakon odluke Ustavnog suda, iskoristiti sve pravne mogućnosti u svojoj odbrani. Dodaje da njegov slučaj nije jedini, te da neke kolege već vode postupak pred Upravnim sudom zbog slične situacije. 

Univerzitet povredio autonomiju

Oduzimanje zvanja i diplome kao kazna za kršenje akademske čestitosti nije smelo da bude propisano Statutom i pravilnikom UB, već isključivo zakonom.

Pojedini pravnici tumače da je tom protivzakonitošću upravo UB povredio načelo autonomije univerziteta. Ustav kaže da se autonomija jemči u skladu sa zakonom, a ne mimo zakona.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading