DANAS POČINJE POLAGANJE MALE MATURE U Beogradu najtraženije gimnazije
Tanjug

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole biće objavljeni 1. jula, dok će konačni rezultati uslediti nakon pet dana, 5.jula. Ujedno do 6. jula popunjavaju se i liste želja.

Pozitivna trema može biti od koristi, smatraju stručnjaci, ali stres i tenzija se nikako ne preporučuju. Kako psiholozi savetuju, pre polaganja potrebno je dobro se naspavati i odmoriti, ali takođe, poželjno je da vam u fokusu bude prvi test koji polažete, odnosno, maternji jezik, pa ukoliko osećate potrebu za kratkim obnavljanjem gradiva, to možete i učiniti. Ipak, san i odmor su najvažniji u ovom trenutku.

Savetuje se da danas elimnišete svaku vrstu tenzije, doručkujte, uzmite već pripremljene stvari i krenite na polaganje. Roditeljima se savetuje da pruže podršku deci, da im objasne da će sve biti u redu, i da nema razloga ni za strah ni za brigu.

Psiholog Maja Svetozarević, objasnila je da je u ovom trenutku važno da se deca fokusiraju na bitne stvari i da sada nema više vremena za bilo kakvu analizu da li je moglo bolje ili nije, jednostavno, svako je radio kako je smatrao da treba.

DANAS POČINJE POLAGANJE MALE MATURE U Beogradu najtraženije gimnazije

Alo!/Masanori Jošida

 

 

- Trema je sigurno prisutna i kod roditelja i kod dece, ali to može biti i ona pozitivna. Stres i napetost vode u grč, pa bi bilo dobro na neki način da ih roditelji obodre pričom, bez ikakvih tenzija, pretnji “ako ne položiš…” nema razloga za tim. Važno da im upute afirmativnu poruku, da im kažu da je sve u redu i da osete podršku. Onaj ko je učio i ko se spremio, ne bi trebalo da ima bilo kakvu blokadu. Mirno, koncentrisano i staloženo, objašnjava psiholog.

Kako je objavljeno u najnovijem Informatoru za učenike osmog razreda, u većim gradovima Srbije upis u traženije škole, u poslednje tri godine nije bio moguć bez minimum 90 poena, kako je interesovanje veliko, važan će vam biti svaki poen. Kada je Beograd u pitanju za upis u neku od najpopularnijih srednjih škola potrebno je otprilike od 90 do čak 98 bodova. Najtraženije su gimnazije, i to one u centru. Primera radi, u 2021. godini najviše poena upravo je bilo potebno za upis u Treću beogradsku gimnaziju na matematičkom smeru - 97,08 bodova, dok je nešto manje, odnosno 94,66 bodova bilo potrebno za društveni smer u toj ustanovi.

-Kada krenu da rade test, neka razmisle dobro, neka lepo pročitaju i ne brzaju. Ako nešto ne znaju, neka preskoče i rade ono što znaju, pa kasnije neka razmišljaju o tome što im se u datom momentu čini nejasno. Ima dovoljno vremena i nema razloga da brzaju, dodaje psiholog.

Datumi završnog ispita

Završni ispit za osmake sastoji se iz tri dela i realizuje se od 27. do 29. juna po sledećem rasporedu:

Test iz srpskog (maternjeg) jezika: 27.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

Test iz matematike: 28.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading