SVE JE SPREMNO ZA BEZBEDNO POLAGANJE MATURE Osmaci raspoređeni po školama u kojima će raditi završne testove
Foto: Alo/Tanjug

U osnovnim školama sve je spremno za polaganje male mature, koja će se održati 27, 28. i 29. juna. Bezbednost učenika je na prvom mestu, a kako Alo! saznaje, direktori osnovnih škola su obavestili decu i njihove roditelje u kojim školama će se raditi završni test. Kako su nam rekli, raspored je napravljen prema planu posle odluke Republičke upisne komisije da je broj škola smanjen za trećinu zbog učestalih dojava o bombama.

Testovi za polaganje kao i prethodnih godina stizaće na dan kad se rade, u ponedeljak za srpski, u utorak za matematiku, u sredu za kombinovani, rekli su naši sagovornici koji žele da ostanu anonimni, upravo zbog bezbednosti dece i testova.

Osmaci će od ponedeljka do srede završni ispit polagati u 522 škole, umesto 1.260, koliko ih je ranije bilo planirano.

Ministar prosvete Branko Ružić je ranije rekao da je omogućeno da svi učenici imaju iste uslove za rad.

- Na nama je da garantujemo potpunu sigurnost, učenici manjih  škola će se spojiti i zajedno polagati u jednoj, većoj školi na teritoriji iste opštine - precizirao je ministar.

Velike škole, koje imaju puno učenika poput OŠ „Pavle Savić“ u Mirijevu neće se spajati sa drugim školama, već će polaganje organizovati u velikim prostorijama umesto u učionicama.

SVE JE SPREMNO ZA BEZBEDNO POLAGANJE MATURE Osmaci raspoređeni po školama u kojima će raditi završne testove

Foto: Alo/Tanjug

 

Lakši zadaci

Prosvetne vlasti kažu da su prilikom pripreme zadataka imali u vidu okolnosti u kojima se poslednje dve i po godine odvijala nastava zbog epidemije koronavirusa.

Nema padanja

Završni ispit u obavezi su da polažu svi osmaci, jer po Zakonu o osnovnom obrazovanju učenik je završio osnovnu školu tek kada pristupi polaganju male mature. Na testu đaci ne mogu da padnu, ali je ostvareni broj bodova važan za upis u željenu srednju školu.

Osim đačke knjižice, mali maturanti na ispit treba da ponesu grafitnu olovku, plavu hemijsku, gumicu, lenjir, trougao i šestar. Nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira i drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit. U prostorije gde će polagati završni ispit dozvoljeno je uneti flašicu vode.

Važne informacije

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate završnog ispita imati na portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), na kojem će moći da podnesu i prigovor 1. i 2. jula.

Upis u srednju školu, kao i podnošenje liste želja obavljaće se takođe na portalu Moja srednja škola.

Lista raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama biće objavljena 13. jula.

SVE JE SPREMNO ZA BEZBEDNO POLAGANJE MATURE Osmaci raspoređeni po školama u kojima će raditi završne testove

Foto: Alo/Tanjug

 

Bodovanje po starom modelu

Uspeh iz osnovne škole (šestog, sedmog i osmog razreda) može maksimalno da nosi 60 bodova, dok na tri testa male mature osmaci maksimalno mogu da osvoje 40 bodova i to po 13 iz srpskog i matematike i 14 na kombinovanom testu.

Rezultati za nedelju dana

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole biće objavljeni  1. jula,  konačni 5. jula. Od 30. juna do 6. jula planirano je da se liste želja popunjavaju elektronskim putem. Za one koji to planiraju da urade u školi rezervisani su termini 6. i 7. jula.

Takmičari u prednosti

Za prvu nagradu sa međunarodnog takmičenja dobija se dodatnih 12 bodova, za drugu 10, za treće mesto  8 poena. Za republičko takmičenje koje je u Kalendaru takmičenja i smotri učenika osnovnih škola prvo mesto nosi 6 bodova, drugo 4, treće 2 poena.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading