JADOVNO, NAJSTRAŠNIJI USTAŠKI ZLOČIN Kosti ubijenih Srba leže u Šaranovoj jami osam decenija kasnije
Alo Arhiva

Komemoraciju su, pokraj Šaranove jame na Jadovnom organizovali Srpsko narodno veće, Koordinacija jevrejskih opština i Savez antifašističkih boraca i antifašista.

Osamdeset jedna godina prošla je od osnivanja logora smrti u dolini Velebita zapadno od Gospića. Nedovršeno istraživanje Đure Zatezala navodi deset hiljada žrtava ovog logorskog kompleksa imenom i prezimenom.  

Upravo na Jadovnom, centralnom velebitskom delu logora smrti koji je prethodio užasima Jasenovca, svake se godina održava komemoracija.

“Jadovno je strašno mjesto zločina koje ni prije ni danas nije dobilo pažnju kakvu zaslužuje. Ustaški režim je odmah nakon uspostave poluga vlasti krenuo s ubijanjem, donošenjem rasnih zakona, osnivanjem logora. Jedan od prvih bio ovaj ovde na ovom mestu. Pre Jasenovca, postojao je kratko, ali zato nije bilo manje strašno mesto zločina” istakao je Boris Milošević ispred SDSS-a.

“Istorijski revizionizam i danas je jak i aktivan. Na nama ostaje borba i briga o kulturi sećanja, borba protiv manipulacije žrtvama. U toj borbi moramo biti uporni. Na ovom mestu smo obnovili spomenik koji je srušen početkom 1990-ih i na to trebamo biti ponosni. Ali na području Slane to nismo postigli. Ploča je tri puta rušena. Slana nije obeležena, ali nije zaboravljena - poručio je Boris Milošević.

Veran Matić, izaslanik predsednika Republike Srbije je istakao:

“Setimo se da su odvedeni od svojih kuća ne znajući ni kuda ni zašto. Odvedeni su da se ne bi znalo gde su i da se ne bi znalo šta je s njima. Zato na ovom prostoru bezdanih jama nebrojenih žrtava koje nisu ekshumirane i identifikovane, želim da istaknem tri stvari: sećajmo se ali ne sejmo mržnju, sudimo zločinima kao što je ovaj ali ne sudimo budućim pokolenjima, oslobodimo tereta krivice one koji nisu krivi, ali ne rehabilitujmo one, kao što su bili ustaše i NDH, koji su ovde i na drugim mestima ostavili istorijske tragove velikog i nepojamnog zločina. Posvetimo se i pronalaženju, ekshumaciji i identifikaciji svih nestalih i iz rata devedesetih. To će biti veliki doprinos ne samo boljim odnosima Srba i Hrvata u Hrvatskoj, već i odnosima Srbije i Hrvatske.”

Episkop gornjokarlovački Gerasim i glavni rabin Luciano Prelević održali su verske obrede parastos i kadiš kod Šaranove jame, u kojoj i danas leže kosti pobijenih Srba, Jevreja, Roma i Hrvata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading